Снимка: Facebook

Сурвакари от Пернишко посрещнаха медийните лидери на Европа

12 януари 2018

Областният управител на Перник Ирена Соколова, заедно със сурвакари от село Долна Секирна, община Брезник,  приветстваха медийните лидери на Европа и гостите за Старта на Българското председателство в Националния исторически музей.

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Това се случи след тържествената церемония в Народния театър, с която бе даден официален старт на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз за 2018 година. Домакините ритуално посрещнаха акредитираните журналисти и гости с традиционните пита, сол и мед.

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Сурвакарите от област Перник приветстваха топ журналистите, представители на медиите BBC, CNА, CBC, Reuters, Bloomberg, The Economist, EuroNews и още много други от цяла Европа. Двадесетте маскирани мъже изпълниха обредни танци в мистично единство на ритъм, звук и багри, облечени в автентичните за този район костюми и ликове.

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

 Не случайно сурвакари посрещат официалните гости, в деня на Старта на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, свързвайки Първото председателство за страната ни и символиката на обичая СУРВА, насочена към подготвяне за ново начало, изпълнено с просперитет, здраве и успехи и прогонване на злите сили.

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)