10882175_944418132236911_4101151984720913110_n-1

Сурваки

01 януари 2020

Народната традиция нарича Васильовден още и Сурваки. Името е свързано с обичая сурвакане, при който децата обикалят къщите на близките си и с дрянови сурвачки наричат за здраве и берекет. Самото сурвакане се явява един вид продължение на коледарските благословии. Вярва се, че с въпросните пожелания се прогонват злите сили, които вилнеят по време на „мръсните дни“, от къщата на стопаните и предпазват хората от тях. В знак на благодарност домакините даряват сурвакарите с дребни пари, лакомства, кравайчета и сушени плодове.

Сурваки

Сурвакарите са момчета до 14-годишна възраст. Събрани на групички от по няколко деца, те обхождат домовете на своите близки и съседи, като започват от своя дом. Всяко дете носисвежо откършена и украсена пръчка, която има специално название – сурвакница, сурвачка, суровакница, василичарка. Нейната украса, свързана често с основния за даден район поминък, е твърде разнообразна – преплетени клонки, нанизи от пуканки, разнообразни вълнени конци, малки кравайчета. Децата удрят със сурвачката всеки член от семейството, започвайки от най-възрастния.

Тъй като и Сурваки е част от групата на „мистичните“ български празници, този ден се смята за най-подходящ за предсказване на бъдещето.

1510839_944951518850239_8138492780604936812_n

Ето и какви са някои от по-интересните гадания:

Момите и ергените поставят под възглавницата си първия залък от баницата или питата с късмети. Смята се, че човекът, който сънуват, ще е бъдещият им съпруг или съпруга.

Всеки си избира орех от трапезата, който се чупи, за да предвещае каква ще е за него Новата година. Ако ядката е голяма и здрава, то здраво ще бъде и семейството.

В някои части на България на масата се слага и кромид лук, който също е прекаден с тамян. Той се нарязва на дванадесет колелца (колкото са месеците в годината) и всяко едно от тях се поръсва със сол. На следващата сутрин по колелцата се гадае какъв ще е съответният месец. Така например ако солта се е стопила, то месецът ще е дъждовен и обратно, ако не е, ще е ясен и сух.

Около огъня пък се извършват гадания и за предстоящи сполуки през Новата година. Чиято пъпка от дряна пукне и отскочи най-високо, той ще е здрав през следващите дванадесет месеца.

На този, който кихне пръв на Васильовден, на него се нарича първото родило се домашно животно, защото това се счита за добър знак.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)