Кино Полтава във Велико Търново

Събориха емблематичното кино „Полтава“ в Търново, строят трети мол

13 март 2019

Багер започна премахване на сградата на емблематичното за Велико Търново кино „Полтава”. На негово място ще бъде изграден нов търговски център, като това ще бъде информира вестник „Борба“. Това ще бъде третият мол в старопрестолната столица. Сградата ще набъбне с 4 етажа, а застрояването ще е терасовидно и е получило одобрение от Експертния съвет по устройството на територията още преди 10 години, независимо че ще се реализира едва сега.

Така, над настоящото ниво ще има още 12 метра височина, с което ще се изравни с това на сградата на Централната поща в съседство. Молът ще има много заведения, голям подземен паркинг с подходи от Изток и Запад, киносалон и няколко големи модни марки.

Кино Полтава във Велико Търново

Инвеститор е един от влиятелните бизнесмени в града Величко Минев. Според запознати, комплексът, който е правен в средата на 70-те на миналия век, макар и със съвременна нова визия, ще отговаря изцяло на изисквания на първия градоустройствен план на Търново, изготвен през 1957 г.

Иначе старото кино „Полтава” е построено през 1974 година по повод 30-годишнината от 9 септември. Тогава сградата имала две зали – голяма със 760 места и малка с 250. Обзаведени били с най-съвременната техника, акустиката също била най-добрата в цялата страна. Кино „Полтава” било екстра категория, според тогавашната категоризация на “Кинематография”, за това имало традиция тук да се правят премиерите на новите български филми. Това било и причината всички български актьори и режисьори да са идвали в киното.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)