5848693

Съд в Ню Йорк отсъди в полза на художниците на известните графити

09 ноември 2017

Съд в Ню Йорк отсъди в полза на художници – автори на известни нюйоркски графити, чиито произведения бяха унищожени, и които бяха завели гражданско дело. Става дума за графити на 5Pointz – място, известно като Меката на графити изкуството в Ню Йорк, което бе заменено от два нови луксозни небостъргача през 2014 г.

Съдът реши, че повече от половината от 49-те унищожени произведения на това улично изкуство, заслужават да бъдат приети за истинско изкуство и техните автори имат право на обезщетения. Тези обезщетения варират от няколко хиляди до над 100 000 долара. Решението на съда ще бъде разгледано от федералния съдия Фредерик Блок, който ще има последната дума по този случай, както и за размера на обезщетенията. С
тановището му ще стане известно едва след няколко месеца. Конфликтът между художниците на графити и собственикът на сградата, известна като 5Pointz, Джери Уолкоф възниква през 2014 г. В продължение на двайсет години преди това фамилията Уолкоф дори кани художниците да рисуват по стените на изоставената фабрика в Куинс. Тя постепенно става известна като Меката на графитите и се превръща в туристическа атракция, привличайки посетители от цял свят. През 2014 г обаче кварталът вече се е превърнал в привлекателно място за живеене и Уолкоф решава да построи на мястото на притежаваната от него сграда, украсена с графити, два луксозни жилищни небостъргача. Художниците завеждат дело срещу него, заявявайки, че той би трябвало да им даде възможност да спасят произведенията си, вместо да ги унищожава без предупреждение. Другата страна отвръща, че художниците са знаели, че сградата така или иначе в един момент ще бъде разрушена, а репутацията им не е накърнена.

АФП

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)