foto1big

„Съжалявам, но не искам да бъда император“

15 октомври 2014

На днешния ден, през 1940 г., се е състояла премиерата на филма „Великият диктатор“. Режисиран е от Чарли Чаплин, който също е автор на сценария, съавтор на музиката и изпълнител на двете главни роли. „Великият диктатор“ е първият му напълно озвучен филм. Той излиза десетилетие след появата на озвученото кино – по това време Чаплин е последният известен режисьор в Холивуд, който продължава да прави неми филми. В типичния за Чаплин комедиен маниер произведението представя перипетиите на обикновен еврейски бръснар в свят, доминиран от военните машини на художествено измислени държави, управлявани от диктатори, чиито образи пародират по явен начин Адолф Хитлер и Бенито Мусолини. Въпреки че е нов художествен образ, героят на бръснаря фактически е препратка към чаплиновия Скитник. По времето, когато излиза „Великият диктатор“, Съединените щати все още са в мир с Германия и филмът предизвиква спорове със своята остра критика към Хитлер, Мусолини, антисемитизма и националсоциалистите, които представя като „хора машини с умове машини и сърца машини“. „Великият диктатор“ е сред основните заглавия на 13-та церемония по връчване на наградите „Оскар“ с номинации за награда в 5 категории, включително за „Най-добър филм“. През 1997 г. филмът е включен в списъка на културното наследство за опазване в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ. Предлагаме ви заедно да си припомним речта на бръснаря, която той произнася, вместо самия диктатор. Тя е повече от въздействаща, повече от истинска… Реч, която поставя на преден план човешкото, това за което сме тук на този свят, това за което живеем – любовта и мира по света. Болката, нищетата и омразата обаче винаги ще са сред нас. Не можем да променим света, но можем да променим себе си. Можем да започнем още сега…

„Съжалявам, но не искам да бъда император. Това не е моя работа. Не искам да управлявам и владея. Искам да помагам на когото мога – независимо дали е евреин или не, черен или бял.

Всички искаме да си помагаме. Това е присъщо за хората. Искаме да живеем чрез щастието на другите, а не да се мразим и ненавиждаме. На този свят има място за всеки и земята е достатъчно богата, за да осигури прехрана за всички ни. Пътят на живота може да бъде свободен и красив, но ние загубихме този път. Алчността е отровила човешката душа и е изпълнила света с омраза. Марширувайки ни поведе към мизерия и кръвопролитие. Създадохме скорост, но се затворихме в себе си. Машините, които ни дават изобилие, ни оставят в желание. Знанието ни направи цинични, умовете ни – безчувствени и жестоки. Мислим твърде много, и чувстваме твърде малко. Повече от машини, ние се нуждаем от човечност. Повече от хитрост – ние се нуждаем от добрина и нежност. Без тези качества животът ни ще бъде жесток и ние сме загубени.

Самолетът и радиото ни сближиха още повече. Самата природа на тези изобретения крещи за добротата в човека, крещи за световно братство, за обединение на всички ни. Дори в този момент думите ми достигат до милиони хора по света – милиони отчаяни мъже, жени и малки деца – жертви на системата, която превръща хората в мъчители и ги заставя да затварят зад решетките невинни хора. На тези, които ме чуват казвам: Не се отчайвате! Мизерията, която е надвиснала над нас, не е нищо повече от сянка на алчността, на язвителността на хора, които се страхуват от човешкия прогрес. Омразата на хората ще отмине, диктаторите ще умрат и властта, която са отнели от хората, ще се върне при хората. И докато хората умират за нея, свободата никога няма да изчезне…

Войници, не се оставяйте да ви водят хора, които ви презират и поробват, направляват животите ви и ви казват какво да правите, мислите и чувствате! Не позволявайте да ви третират като добитък и да ви използват като пушечно месо. Не се давайте на тези чудовища – те са хора без сърца! Вие не сте добитък! Вие сте хора! Носите любовта на човечеството в сърцата си. Вие не мразите – само необичаните и безсърдечните мразят.

Войници, не се поддавайте на гадове, на мъже, които ви мразят и поробват, които контролират живота ви, казват ви какво да правите и мислите, какво да чувствате… Които ви строяват, определят храната ви, държат се с вас сякаш сте добитък, използват ви за пушечно месо. Не се поддавайте на тези неестествени хора, на тези хора-машини, с машинен ум и с машинно сърце! Вие не сте машини! Вие не сте добитък. Вие сте хора! Вие носите любовта към хората в себе си. Вие не мразите – само необичаните мразят, само необичаните и неестествените. Войници, не се бийте за робство, бийте се за свобода! В 17-та глава на Евангелието на Лука е написано: „царството небесно е вътре в човека“, не в един, не в група хора, а във всички хора – в теб, в народа. Вие хората притежавате силата, силата да създавате машини, силата да създавате щастие. Вие хората притежавате силата да направите живота красив и свободен, да направите този живот невероятно приключение. Нека тогава в името на демокрацията да използваме тази сила – нека се обединим! Нека се борим за нов свят, за почтен свят, който ще даде на хората шанс да работят, ще ни даде бъдеще, старост и сигурност.

Обещавайки ви тези неща, зли хора се качват на власт. Но те ви лъжат! Те не изпълняват обещанията си и никога няма да го направят. Диктаторите освобождават себе си, но поробват народа си. Нека се борим, за да изпълним тези обещания. Нека се борим, за да освободим света – да разкараме бариерите, да унищожим алчността, омразата и липсата на толерантност. Нека се борим за един свят на разума, свят, в който науката и прогресът ще донесат щастие на всички хора! Воини на демокрацията, нека се обединим!

Хана, чуваш ли ме? Където и да си, погледни, Хана. Облаците се разтурят! Слънцето се показва! Ние излизаме от мрака и навлизаме в светлината. Навлизаме в един нов свят – там хората ще се извисят над омразата, алчността и жестокостта си. Погледни, Хана! На човешката душа й поникнаха криле и тя най-после полетя. Полетя към дъгата, в светлината на надеждата и славното бъдеще, което принадлежи на теб, на мен и на всички нас. Погледни, Хана… погледни!“

снимка: chaplin.pl

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)