вода

Създадено е устройство извличащо вода от въздуха на пустинята

28 март 2018

Учени от Масачузетския технологичен институт (САЩ) са създали прототип на уред, способен да извлича питейна вода от сухия въздух на пустините, използвайки специален порест материал като средство за отделяне на влагата, съобщава статия в списанието Nature Communications.

Когато представихме този материал преди година, колегите изразиха много съмнения за това, че такова устройство може да работи напрактика. Ние проведохме полеви изпитания и проверихме всяка претенция, която беше изказана в миналите няколко месеца„, разказва Евелин Йонг, физик от Мазачузетския технологичен институт (САЩ)

Преди година Йонг и нейните колеги представят пред публика необичайният прибор, способен да извлича водни пари от въздуха, използвайки топлината на светлината на слънцето, да я натрупва в порест материал, наречен метало-органически каркас. Подобни материали се използват и днес за прочистване на въздуха от пари от различни газове и реакции.

Както откриват по това време учените, подобни конструкции, събрани от молекули за отделяне на атоми на цирконий, активно поглъщат не водород, а пари вода.  Ръководейки се от тази идеи, инжинерите от института са създали прост „генератор за вода“ . Той работи просто – „пясък“ от частиците МОК поглъщат вода от въздуха, а светлината на слънцето карат парите вода да се кондензират в специаен съд, включен към този генератор.

вода

Генераторът

 

 

Тази идея както отбелязва Йонг е привлякла огромно внимание от страна на пресата и е предизвикала много критики от страна на други учени, считащи, че  подобен уред не може да извлича вода от сухия въздух на пустините, както обещават неговите създатели.

Инжинерите и физиците от института решават да отговорят на „скептиците„, провеждайки още един експеримент, но този път вече с по-масивно приспособление, което напрактика би могло да се ползва от теоретичен жител на пустинята  или „фермерите добиваши вода“, подобно на семейството на Люк Скайуокър от „Междузвездни водйни„, снабдяващи с вода цял окръг.

Създавайки този реален уред, учените го инсталират на покрива на университета Аризона в Темпа, където господства „пустинно“ ниво на влажност – около 10-20 %, и има силно слънчево греене.  За един ден, устройството успява да произведе 250 грама вода, от зареденият близо килограм „пясък“.

За да се достигне до тази удовлетворяваща успеваемост, според учените се е наложило да усъвършенстват конструкцията на прибора, изменяйки го така, че топлината и светлината на слънцето да загряват частиците МОК до температура от 70 градуса Целзий. Модификацията в структурата на самият „пясък“ както отбелязва Йонг, може да утрои производителността и да повиши добива до 30-40 %.

Самата произведена вода, която се добива с това устройство, не съдържа в себе си йони на циркония, молекули от средството за отделяне на парите или други примеси, и е била абсолютно чиста и годна за пиене. Учените се надяват, че тяхната  разработка ще помогне за разрешаване проблема с обезпечаването на населението на земята с чиста вода в близките години, когато този проблем се очаква да излезе на дневен ред.

 

Източник: РИА Новости

превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)