тайнствени топки

Създадоха виртуални копия на тайнствени неолитни топки

20 юни 2018

Учените създадоха тризмерни виртуални копия на тайнствени топки, открити в северна Шотландия, на островите Оркни, Англия, Ирландия и Норвегия. Първите топки са били открити преди повече от 200 години. Артефактите, изработени в края на каменния век, учудват учените с качеството си на изработка.

Специалистите и досега не могат да разберат как тези топки са били направени с помощта на каменни инструменти. Известни са повече от 500 подобни предмета. Всички те са с размера на бейзболна топка.

При създаването на виртуалните копия, учените забелязали нови детайли. В това число – едва забележими рисунки.

Снимка: Национален музей на Шотландия/sketchfab.com

Снимка: Национален музей на Шотландия/sketchfab.com

Съществуват различни версии за тяхното използване и необичайния им вид. Някои изследователи предполагат, че може да са служили като оръжия. Например, може да са използвани за изстрелване с прашка или да са били прикрепвани към пръчка. Други смятат, че това са били тежести, с които са си служили търговците преди 5000 години. Някои пък предполагат, че са били използвани за транспортиране на гигантски камъни при строеж на древни паметници.

Триизмерните копия на топките са били създадени въз основа на тези, които се съхраняват в Националния музей на Шотландия. Колекцията включва 140 предмета, намерени в Шотландия и на островите Оркни, и 60 отливки на подобни предмети, намерени на други места. В момента могат да се видят 60 триизмерни копия на топки на sketchfab.com.

Снимка: Национален музей на Шотландия/sketchfab.com

Снимка: Национален музей на Шотландия/sketchfab.com

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: Национален музей на Шотландия/sketchfab.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)