Създадоха инвалидна количка, която се управлява с мисъл (видео)

29 май 2018

Възпитаникът на Новосибирския държавен технически университет Иван Невзоров разработи система за управление на инвалидна количка, която разчита сигнали от главния мозък на човека.

През април 2018 г. Иван Невзоров, заедно със своя екип от фирма „Катервил” и московската компания „Нейроботикс” извършиха първото изпитание на прототипа. По думите на разработчиците това е първата подобна инвалидна колика, която се управлява със силата на мисълта. Тя е предназначена за хора, които са обезвижени от шията надолу, но мозъкът им работи добре. Тя оборудвана така, че може да се качва и слиза по стълби, да преодолява бордюри. Стойността й се изчислява на 460-560 хиляди рубли.

инвалидна количка

Снимка: НГТУ

За юни следващата година Иван Невзоров планира да създаде подобна система на многофункционално легло. Първото изпитание ще се проведе това лято. Новата разботка ще позволи на обездвижените хора не само да променят положението на леглото с мисълта си, но дори да изпълняват самостоятелно някои упражнения чрез движещи се части на леглото, съобщават от Zele.ru.

превод и редакция: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)