Палмира

Съкровищата на Палмира: как възстановяват древния град?

15 март 2018

Знаменития комплекс Древна Палмира, в последните години е не толкова обект на археологически изследвания, колкото театър на военни действия. Въпреки това, учените се опитват проектират бъдещото възстановяване на древния град.

По този повод е открита специална изложба в Държавния Руски музей за архитектура. На нея посетителите могат да разгледат и сравнят съвременни фотографии на Палмира и старинни изображения.

Вход в храма на Слънцето в Палмира от източната страна 1770 г.

Вход в храма на Слънцето в Палмира от източната страна 1770 г.

Това е бил пълноценен град“, разказва Олга Корчагина организатор на изложбата. В неговата централна част е имало храм, театър, главен площад, сенат. По натаък е имало жилищни сгради от различни епохи. Запазени са и части от по-късна крепост строена през XVII век. Има и некропол, чийто гробници сами по себе си са много интересни.“

Централната улица е водела от юго-изток на северо-запад. Този път оформен с голяма колонада, съединявал впечатляващ храм от едната страна и храм – гробница от другата.

Палмира

Символът на Палмира става римски театър, в района на който в началото на ХХ век живеят хора. През 1930 г. обаче те са изселени зад предела на комплекса, където са построени съвременни квартали за тях. Самата Палмира става охраняем обект, до него е открит музей, който през 2015 г. претърпява тежка загуба. Директорът му е убит по време на бойните действия, тъй като остава до последно, загрижен за евакуирането на ценните артефакти.

1515953632

Художниците отдавна се опитват да възстановят облика на древния град, макар и мислено. Прави се дорисуване на гравюри, 3D-реконструкции, снимки от въздуха. Всичко това се случва, макар на този етап да не се говори нищо конкретно и официално за възстановяването на Палмира. Към днешна дата на тази територия все още се водят бойни действия.

РИА Новости

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)