депресията

Сърдечните заболявания и депресията имат връзка

24 март 2019

Сърдечните заболявания и депресията са свързани и в основата на тази връзка е възпалението – защитната реакция на организма. И при заболяване на сърцето, и при депресия в кръвта се отделят възпалителни съединения. А възпалението е свързано с повишено ниво на лошия холестерол и триглицеридите, обясняват учени от Кеймбриджкия университет. След сърдечен пристъп около 40% от пациентите се сблъскват с депресия. А 15% от хората със сърдечно-съдови заболявания имат тежка форма на депресия, посочват от „По-здрави днес”.

Учените анализирали данни за 360 000 души, които споделяли усещат ли потиснатост или неспособност да се наслаждават на живота поне седмица и търсили ли са помощ от специалист във връзка с пониженото си емоционално състояние. Експертите се интересували и дали родителите им са имали сърдечни заболявания или депресия.

Оказало се, че доброволците, загубили един от родителите си заради сърдечно заболяване, сами се намират в рисковата група от развитие на депресия. Генетичната връзка обаче не била открита.

И двете разстройства са свързани с повишено ниво на триглицеридите и възпалителните маркери (интерлевкин-6 и С-реактивен протеин), смятат учените. В тези случаи възпалителните маркери увеличават концентрацията след епизод на депресия.

Вижте още: Силното сърцебиене се успокоява с метода на Валсалва

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)