зъбите

Състоянието на зъбите влияе пряко на качеството на живот

16 януари 2018

Резултатите от анкетно проучване показват взаимовръзка между качеството на живот и наличието на дентални заболявания. То е извършено в периода февруари – май 2016 г. Изследваните лица са 131 на брой, над 18 годишна възраст. Проучването е подготвено, извършено и анализарано от доц. Елка Радева, доц. Бойко Бонев и Румен Радев.

Изследвайки самооценката на лицата учените установяват, че денталното здраве има влияние върху качеството на живот, като при 81% от анкетираните състоянието на зъбите влияе на самочувствието им.

На въпроса дали изпитват тревога за състоянието на зъбите си, 77% отговарят с да. При 41% от запитаните финансовите средства са пречка за хората да потърсят необходимите дентални грижи.

Вижте още: Усмихни се! Зъбите – само с факти и цифри

Според заключението на българските учени:

„В резултат на изследването, можем да твърдим, че денталното здраве оказва влияние непрекъснато върху живота на хората, върху тяхната социална интеграция и реализация, чрез естетиката, дъвкателната и говорната функции, затова и връзката му с качеството на живот е очевидна.”

По същото време със същата група хора е направена и втора анкета за влиянието на болката в зъбите. Отбелязва се, че качеството на живот при пациенти с болка е силно намалено, тъй като тя нарушава в значителна степен ежедневния комфорт и дееспособност на хората, което определя нейното голямо социално значение. Според данните от анкетата:

„Интервюираните споделят, че имат различни проблеми с дъвченето при наличие на болка. 43% от тях предпочитат да употребяват храна „с кашева консистенция”, следвани от 36% – с нормална твърдост, и при 18% консистенцията на храната няма значение.”

Прави впечатление, че някои хора, които имат заболявания на храносмилателната система, имат и проблеми с дъвченето. В това учените виждат потвърждение на „хипотезата за пряка връзка между общото и денталното здраве”.

Проучванията на доц. Елка Радева, доц. Бойко Бонев и Румен Радев е публикувано в специализираното издание „Медицински меридиани” (3/2017).

Публикацията подготви Силвия Аризанова

Снимка: stockdalemartin.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)