IMG_9950

Със засаждане на рози се изрази съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН днес

17 май 2015

Цветната леха с формата на АНТИСПИН панделка в края на Моста на влюбените беше обримчена с кант от червени рози в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ и в почит на жертвите на заболяването у нас на 17 май – Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, съобщава МЗ.Тази година честването е под надслов „Подкрепяме бъдещето!” и бележи Третия етап от Национална АНТИСПИН кампания на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването в партньорство с дирекция “Здравеопазване“ на Столична Община, Регионалните здравни инспекции, общини и неправителствени организации. Цветната леха бе засадена през 2010 г. от Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, като в деня на събитието ще бъде осъвременена и освежена.

IMG_9935

На 17 май 2015 г. над 1 200 неправителствени организации от 115 страни по света ще насочат общественото внимание към проблемите, причинени от синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Английското наименование на кампанията е Candlelight Memorial или ден за възпоменание със запалени свещи. По традиция той се отбелязва в третата неделя на месец май, като за първи път е честван през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. На този ден десетки хиляди хора по света, загубили любими хора, ще запалят свещи и ще се присъединят към мирни походи. Кампанията Candlelight Memorial е и съвкупност от инициативи по насърчаване на здравно-сексуалното образование и диалог вътре в уязвимите общности и за ускоряване на застъпническите действия по посока на действащи политики в областта на ХИВ/СПИН.

IMG_9942

У нас Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН ще се отбележи в цялата страна с информационни акции в централните градски части, помени, тематични беседи в училищата, засаждане на цветя и предоставяне на безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ в здравни заведения или в мобилни медицински кабинети. На възлови места в повечето градове ще се раздават здравно-образователни материали, презервативи и червени лентички.

IMG_9940

Събитието в град София се проведе на 17 май 2015 г., неделя, от 11.00 – 12.30 часа в парка на хотел „Хилтън” (намира се на полегатия склон към булеварда, веднага в ляво след края на „Моста на влюбените” в посока хотела).

снимка: hdwallpapers.cat

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)