Image_5751691_302

С девиза „Всеки има сърце“ откриха 15-ите параолимпийски игри

08 септември 2016

Със стилна церемония с дълбок замисъл бе дадено началото на 15-ите параолимпийски игри в сряда вечер на емблематичния стадион “Маракана” в Рио де Жанейро. Фактът, че на 7 септември Бразилия отбелязва националния си празник – Деня на независимостта, направи събитието още по-специално и тържествено. Драконовски мерки за сигурност бяха взети от организаторите. Стадионът бе отворен за зрители още в 14,30 ч, като церемонията започна три часа по-късно. В спектакъла бяха ангажирани 5000 професионалисти, сред които хореографи и артисти, както и 2000 доброволци. Замисълът на авторите на шоуто бе то да бъде най-големият символ на толерантност и уважение към другите. “Всеки има сърце” бе всъщност темата на красивия пърформанс, който имаше за цел да обърне внимание на човешките състояния, чувства, солидарност и любов. С обратно броене бе даден тонът. Организаторите отправиха предизвикателството всеки от публиката да промени гледната си точка и да погледне на света от позицията на човек в инвалидна количка, като припомниха, че в 15-ото издание на параолимпийските игри 1838 спортисти се придвижват по този начин. По тази причина в програмата имаше изпълнение, посветено на колелото като символ на прогреса. “Маракана” бе отворен за зрители още в 14.30.

Специална благодарност към кариоките, които са домакини на първите параолимпийски игри в Южна Америка, бе изразена с превръщането на терена на “Маракана” в плаж. Този момент от програмата започна с вълнуващо видео, в което в кристалночиста вода плува най-успешният бразилски параолимпиец Даниел Диас. Плувецът, роден с малформации на горните крайници и десния крак, започва да спортува чак на 16 години. До момента от параолимпиади е донесъл на страната си 10 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал. Появата на спортистите бе един от най-вълнуващите моменти. Опасенията на домакините, че за откриването на игрите няма да се събере достатъчно публика, не се оправдаха. Празни места имаше, но се брояха на пръсти. Публиката изригваше при представянето на всяка една делегация. Парада поведе Ибрахим ал Хусейн, сирийски бежанец, който ще се състезава в отбора на независимите параатлети. Още един спортист със същата съдба дефилираше след него. 164 делегации с над 4000 спортисти, водени от собствен знаменосец и придружавани от местен, носещ името на държавата, изписана върху плочка от пъзел.

Българската делегация, която бе сред малобройните, мина под номер 21. Българският флаг развяваше параолимпийската ни шампионка в тласкането на гюле от Сидни 2000 Иванка Колева. Докато течеше шествието, на терена на “Маракана” се редеше гигантски пъзел, в който се включваха и плочките с имената на държавите. Пъзелът беше най-пазената тайна от церемонията. Той беше нареден с 5000 големи плочки със снимки на параолимпийци, които в крайна сметка образуваха гигантско сърце, чието биене отекна на стадиона. Двойка незрящи изпълниха впечатляващ танц, като светлините на стадиона угаснаха с цел да се напомни за хората със зрителни проблеми. Светлината от мобилни телефони “осветяваше” невероятното изпълнение. Последва официалната част с изказвания на председателя на организационния комитет на игрите в Рио Карлус Артур Нузман и председателя на Международния параолимпийски комитет сър Филип Крейвън. “Отправяме голямото предизвикателство да направим един нов свят. Да го направим по-достъпен”, започна словото си сър Крейвън. “Всеки има сърце. Всеки има куража да се изправя пред трудностите. Човешкият дух не познава граници. Надеждата винаги е побеждавала страха. Всички сме част от този свят”, каза още той.

Мишел Темер, който встъпи в длъжността президент на Бразилия на 1 септември след отстраняването на Дилма Русеф, не успя да направи изявление. Заради бурните освирквания Темер каза само, че обявява 15-ите параолимпийски игри за официално открити. Последвалите фойерверки заглушиха освиркванията Запалването на олимпийския огън постави началото на игрите и края на церемонията в 21,30 ч. До 18 септември светът ще бъде параолимпиада. Шест държави правят своя дебют на параолимпийски игри. Това са Аруба, Конго, Малави, Сомалия, Сао Томе и Принсипи, както и Того. В първите параолимпийски игри в Южна Америка ще участват най-много спортисти – 4350. Те са повече от предишната параолимпиада в Лондон и два пъти повече от участниците в Атланта през 1996 г. Два нови спорта са включени за първи път – кану и триатлон. Тези игри ще бъдат най-отразяваните от журналисти в историята на параолимпийското движение. Другата новост са медалите. Освен че са еко, всеки от тях ще издава различни звуци при разклащане, за да могат спортистите със зрителни проблеми да ги различават. “Очаквайте неочакваното”, заканиха се амбициозно организаторите.

текст: Иван Филчев за 24chasa.bg
снимка: Иван Филчев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)