Festkonzert-Stephansdom-12.06.2018-page-001

С емблематичен концерт на „Йоан Кукузел–Ангелогласния“ в Щефенцдом предаваме на Австрия европредседателството

11 юни 2018

В края на юни България официално ще предаде ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз на Австрия. Този повод ще бъде отбелязан с тържествен концерт на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласния”. Ангелогласните гласове на българските хористи ще се понесат в красивата катедрала „Св. Стефан” в центъра на Виена, която ще бъде домакин на събитието.

26757096_1555929047793437_635140249890148940_o

С емблематичен концерт на „Йоан Кукузел–Ангелогласния“ в Щефенцдом предаваме на Австрия европредседателството

Камерният ансамбъл “Йоан Кукузел-Ангелогласния” е създаден през 1967 г. от група ентусиасти и е първият състав представил на концертния подиум в България и чужбина старинните православни български песнопения.

В продължение на повече от 40 години вокалният ансамбъл осъществява редица концерти в България и в много европейски страни, както и множество звукозаписи. Представянето на ансамбъла на международните фестивали за старинна музика в Париж, Авиньон, Стари Сонч, Единбург, Бидгошч, Ченстохова, Рим, Краков, Санкт Петербург, Москва, Нови Сад, Белград, е безспорно доказателство за международния му авторитет.

Сред най-престижните изяви на ансамбъла през последните години са участията му в тържествения концерт на 24 май 2002 г. в зала № 1 на НДК пред папа Йоан-Павел ІІ, в тържествения концерт по повод подписването на договора за присъединяване на България към Европейския съюз, изнесен в Двореца на културата в Лисабон, Португалия, през пролетта на 2005 г., в тържествения концерт в навечерието на влизането на България в Европейския съюз, изнесен в Рим, Италия, на 30 ноември 2006 г. в известната базилика „Санта Мария Маджоре”, който бе записан от Радио Ватикана и издаден на компактдиск.

Концертът ще бъде на 12 юни 2018 от 20.30 ч. в Катедралата „Св.Стефан” на едноименния площад Щефенцплац във Виена. Билети за концерта могат да се закупят директно в билетния център на катедралата или онлайн.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)