Черния петък

С повишено внимание към „Черния петък“!

25 ноември 2019

В края на тази седмица идва поредният „Черен петък“, който ще накара търговци по целия свят да се надпреварват за клиенти чрез промоции и намаления. Тази година той дори стартира малко по-рано, след като различните вериги избраха и различни дати, от които да започнат продажби, но със сигурност най-големите намаления започват от 23 ноември, като ще продължат 3 дни, включително и уикенда. Много често промоциите са силно ограничени и клиентите трябва да реагират бързо. А това ги прави идеални мишени за хакерите. През последните дни се наблюдава голям ръст на фалшиви сайтове и приложения, които се опитват да излъжат потребителите, съобщава онлайн изданието CNET.

И все пак, „Черният петък“ е по-популярен в Западното полукълбо, като и се използва във все повече държави. Това го прави още по-атрактивна мишена за хакерите.

Обикновено мишени са най-вече потребителите. Хакерите правят приложения и сайтове, които се представят за онлайн магазини с големи промоции и целят да привличат внимание. Други пък предлагат приложения, които да „откриват“ най-добрите оферти от магазините или уж дават допълнителни отстъпки, ако се поръчва чрез тях. И в двата случая целта на хакерите са личните и банковите данни на потребителите.

Черен петък - Black Friday

Заради бързината и атрактивните оферти, хората са склонни да пренебрегват типичните проверки на нови и непознати за тях търговци. Проучване на компанията RiskQ показва, че има огромен ръст на фалшивите приложения. Много от тях дори се представят за официални или подобрени версии на реални търговци.

Самите търговци също не са забравени от хакерите. Те се опитват да прихванат комуникацията между потребителя и търговеца по време на правенето и плащането на поръчки, атакуват базите им данни или се опитват да „инжектират“ вируси, които да копират банковите данни. Затова важно е не само потребителите да внимават, но и търговците да полагат активни грижи и проверки на сигурността си, казват експертите.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)