Тази вечер е прочутият Виенски Оперен бал (видео)

08 февруари 2018

Сезонът на Виенските балове е в разгара си и отделните балове се надпреварват за хубави отзиви и класации. Но един от тях е извън всички класации, защото отдавна е затвърдил мястото си на най-големият, най-бляскавият, най-най-… – перлата на всички светски събития в австрийската столица – Балът на Виенската Щатсопера. Другото му наименовение е  Оперен бал,  наречен така по мястото, където се провежда – Виенската Щатсопера. Веднъж годишно, Виенската държавна опера се превръща в най-красивата и най-елегантната бална зала в света. Виенският Оперн  бал е  бляскав празник с обаяние и модел за подражание от цял ​​свят.

Още по темата:Оперен Бал Виена: Alles Walzer

IMGP9102

Залата на Виенската Щатсопера в балната нощ

Това звездно събитие очарова публиката и веднъж посетил го – оставаш запленен за цял живот! Балетни стъпки, шумящи кринолини, изискани господа, които умело водят дамите по стъпките на валса… Оперният бал е магия, примесена с танци до зори и изпъстрена с интересни хора – австрийски и международни гости от сферата на културата, икономиката, политиката, науката и спора.

IMGP9046

Звездите на тазгодишното издание отново ще бъдат оркестъра на Виенската държавна опера и балет, както и Дебютантите, които по традиция ще открият танците с изисканото си представление. Точно  150 млади двойки ще изпълнят мечтата си да танцува на първия полонеза на тази емблематична сцена! IMGP9139Opera Ball 2018  е продаден още в края на 2017 година!

Нека ви разкажем някои любопитни факти за Оперния бал:
- два дни преди бала в операта няма представления, а демонтажът на седалките, полагането на паркет и преобразяването на зрителната зала в бална отнема 30 часа;

IMGP9066
- Оперният бал носи на Щатсопера около 3,4 – 4,0 млн. евро приходи всяка година;
- минимум  50 фирми от цяла Австрия работят в операта в балната седмица. В нощта на самото събитие в сградата се намират около 850 души персонал;
- Гостите са  5150! Нито човек повече! А по млко – просто няма как пир този интерес!

IMGP9065
- Освен 144-те двойки дебютанти има 16 двойки резерва. Кастингът за дебютантите се провежда обикновено през ноември. Сред дебютантите са младежи и девойки от 11 страни и от танцувалните школи из цяла Австрия;
- Дължината на дансинга в балната зала е 70 м.;

IMGP9074
- Залата е украсена с 50 000 стръка цветя;
- Дрескодът на бала е много строг: дамите са с дълги бални рокли, като е желателно обувките да не се виждат, а за мъжете е задължителен фракът.

IMGP9155

IMGP9117 Напук на тези, които си мислят, че Виенският Оперен бал е за възрастни, вече повече от 10 години младите двойки преобладават! Всяка година сред гостите са многобройни величия от света на политиката и бизнеса, но интересът е насочен не толкова към тях, колкото към гостенката на виенския строителен магнат Рихард Лугнер. Сред неговите дами-гостенки са били  филмовата легенда от 50-те и 60-те години на миналия век Джина Лолобриджида, Бригите Нилсен, Мира Сорвино, София Лорен, Памела Андерсън, Ума Търмън, Парис Хилтън, Хилари Суонк и много други. Коя ли ще бъде звездата тази година? Ще видим!

IMGP9079Вихрени танци, приказно красиви двойки от всички възрасти /но преобладаващи млади хора/, много настроение и класа. Това е Оперния бал на Виена. И отново в името на традициите той приключва точно в 5,00ч. в ранни зори. Защото…следва поредната традиция: веднага след приключването на събитието, започват “ремонтните” дейности по връщането на залата в предишния й вид.

IMGP9071Те продължават 21 часа за да подготвят залата за представлението  на “Вълшебната флейта” за деца. Всяка година в деня след бала 3500 деца от всички австрийски федерални провинции стават зрители на две представления на “Вълшебната флейта” с участието на солистите на Виенската Щатсопера и на децата от оперното училище към нея.

IMGP9130

В очакване на Оперния бал във Виена…

текст: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)