Тайните на Ларгото под ЦУМ – най-големият подземен музей

22 март 2016

Ларгото на София ще бъде завършено до средата на април, а под него ще се оформи най-големият подземен музей, който ще показва три квартала на антична Сердика. Сред най-големите атракции обаче ще бъде декуманус максимус – главната улица на античния град. Тя е с почти изцяло запазена aвтентична настилка, по която ще вървят и посетителите. Около нея може да се види запазена жилищна част от римския град.

Има оригинални части от канализацията, водопровода и подовото отпление на жилищата. В някои от тях могат да се видят и останки от мозайки. Според предположенията сградата, която попада точно под кръстовището пред бившия Партиен дом, може да е била обществена и да е принадлежала на градската стража. Три инсули (малък квартал) пък показва другата част на ларгото – пред ЦУМ. Там е оформена панорамна площадка, от която също могат да се гледат старините.

На подлеза до ЦУМ пък е пъпът на София – там се пресичат двете главни улици на антична Сердика – декуманус максимус и кардо максимус. Мястото, което показва центъра на града, който не се е местил от 2000 години, засега е маркирано само с кръг. Какво още ни очаква от вероятно най-голямата историческа атракция на София, разберете от репортажа на Ася Георгиева в „Архитектурен магазин“.

Репортер: Ася Георгиева
Оператор: Антон Хариев
Постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)