Vogue 1975

Тай – Дай – абсолютният хит на пролетта

09 април 2019

Какво е Тай-Дай ли?  Печат с богата история! Тази загадъчна дума обединява няколко техники за боядисване на тъкани, които се основават на навиването, шиенето, изстискването или сгъването. Нейните корени са в японската живописна култура. Тази техника е широко разпространена в Индия, където подобен метод на текстилна украса се нарича „възел боядисване“. В Африка, Китай и източните страни също се използва широко техниката Тай-Дай за украсяване на дрехи, а в САЩ в началото на седемдесетте години на миналия век я популяризират представителите на хипи субкултурата.

w9ааа90

Тай – Дай – абсолютният хит на пролетта

Още по темата: На мода е бохемската естетика от 70-те

 

И след като вече ви разказахме, че хипи стилистиката на 70-те е особено актуална днес, ето че отново се връщат и Тай-Дай дрехите. Тук този метод на орнаментиране на тъкани, първоначално наречен „sibori“ (в неправилното английско „shibori“ предаване), придобива съвременно име. Тя се превежда като „вратовръзка“, която напълно отразява същността на самата техника. Облеклото от деним е просто варено в кипяща вода, постигайки желания ефект. Струва си да се отбележи, че е много трудно предварително да се предвиди резултатът. Боядисването на дрехи и текстил, изработени от естествена памучна тъкан, в ирисцентни цветове, които се сливат помежду си, формирайки психеделичен весел печат, днес е модерна версия на класическия метод на оцветяване, който се връща към различни култури по света.

1969: Joe Cocker performs at Woodstock festival

Може би най-поразителното проявление на стила на Тай-Дай в модерния стил са тениските, популяризирани от американските хипита. И днес те ни напомнят за весело време, което донесе забележими промени в живота на планетата.

w99ши0w9жо90w9т90

Тай-Дай се комбинира с широки дънки, маратонки и чанта, украсена с ресни. Позволява ви  да създадете уникален образ в етническия стил, който вдъхновява свободата, любовта към живота и енергията. Уникалността на тези неща се крие в неповторимостта им, тъй като дори при индустриални условия е трудно да се обвърже възела два пъти за оцветяване, така че образецът да е същият.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)