Снимка: NY Times

„Танцът на реалността“- коронната творба на Алехандро Ходоровски вече и у нас

12 август 2017

На 11 август се впускаме в танц с неутолимата фантазия на Алехандро Ходоровски – излиза „Танцът на реалността”. За читателя романът е нестандартно уверение, че светът е мрежа от болка и радост, защото „във всяка постъпка доброто и злото танцуват като любовна двойка.”

За самия Ходоровски тази книга е акт на изцеление. Съкровената история на живота му е непрестанно усилие да стимулира въображението си и да разширява неговите граници, за да улови терапевтичния му трансформиращ потенциал. Ето защо „Танцът на реалността” не е традиционно животоописание, а метафора и символ на приключението живот, изпълнено с вечно дирене и стремеж да бъдат преодолени рамките на ума и тялото със силата на духа. За да добием сетива за онзи магически „танц на реалността“, който разкрива фантастични възможности и отваря неочаквани пътища, и да се слеем с неговия ритъм.

Танцът на реалността - Алехандро Ходоровски

Роден през 1929 г., Алехандро Ходоровски е ненадминат провокатор: „А защо съм се родил в Чили? Нямам капчица съмнение – за да се срещна с поезията, на това се дължи появата ми в тази страна.” Превъплъщенията му нямат край – поет, писател, философ, драматург, комик, танцьор, кукловод, режисьор на култовите филми „Къртицата“, „Свещената планина“ и „Света кръв“, автор на пантомими и на комикси, основател на „паническия театър“.

Ала преди всичко харизматичен маг, създател на психомагията и психогенеалогията, един от най-енигматичните визионери на нашето време. „Танцът на реалността” е неговата коронна сюрреалистична творба, вдъхнала живот на едноименния филм, който „Гардиън“ определи като „спиращ дъха спектакъл“, съизмерим с творчеството на Фелини и Кустурица.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)