pic_1561903

Тарантино на съд заради „Джанго без окови“

06 януари 2016

Режисьорът Куентин Тарантино ще бъде изправен пред съда, след като двама филмови продуценти в САЩ го обвиниха в кражба на интелектуална собственост, съобщи The Verge. Ищците твърдят, че блокбъстърът от 2012 г. „Джанго без окови“ (Django Unchained) в огромна степен е с взаимстван сценарий от лентата им „Свобода“. Според Оскар и Торънс Колвин, Тарантино е харесал части от сценария, на който попаднал в агенция за набиране на млади таланти. Той дори намекнал, че може да продуцира и режисира филм по него.

В съдебния иск се твърди, че сценарият на Колвин е дал „сърцето, скелета и мускулите за разработването на уникалната идея, която в последствие се е трансформирала в „Джанго без окови“. Сценаристите настояват, че режисьорът на „Криминале“ просто е взел основните сюжетни линии от „Свобода“ и им е придал своя неповторим стил.

Адвокатите на двамата са завели и дела срещу продуцентите от Weinstein Company и Colombia Pictures, които са помогнали за осъществяването на проекта. Те описват Тарантино като „признат крадец“ и цитират негово интервю, в което режисьорът казва, че е взаимствал от чужди ленти във всеки един свой заснет филм.

В случая с „Джанго без окови“, Тарантино описва няколко класически уестърна като директно вдъхновение за творбата си. Сред тях, разбира се, е и лентата „Джанго“ на Серджо Корбучи от 1966 г., която се смята за основополагаща в жанра „спагети уестърн“.

До момента Оскар и Торънс Колвин не са посочили точна сума на иска си, но споделят, че той ще бъде за „стотици милиони долари“. „Джанго без окови“ спечели две награди „Оскар“ и 51 други отличия от различни филмови фестивали по света. Едната статуетка беше именно за най-добър сценарий и беше връчена на Куентин Тарантино.

снимка: brainjunkfood.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)