Тарт "Татен"... Или когато от грешките се раждат шедьоври

Тарт „Татен“… Или когато от грешките се раждат шедьоври

25 септември 2014

Един от най-популярните френски десерти Тарт „Татен“ (Tarte Tatin) се е появил през 1898 година, благодарение на разсеяността на една от сестрите от фамилията, както не е трудно да се досетите, Татен (Тatin). Стефани и Каролина живели в малкото френско градче Ламонт-Беврон, след смъртта на баща им, сестрите получили в наследство неголям хотел. Младата сестра Каролина, станала управител на хотела, а по-възрастната Стефани, която не се славила с голям ум – готвачка. Гостите на хотела много харесвали ястията на Стефани, особено нейният ябълков сладкиш. Но веднъж той се превърнал в Тарт „Татен“. Естествено, това станало съвсем случайно. Един сезон в разгара на лова в хотела имало много гости, а Стефани, която работила сама в кухнята, чудовищно много работа. Тя оставила ябълковата плънка на печката да се стопли и се заела с друга работа. Сетила се готвачката за нея когато подушила миризма на печени ябълки. Стефани бързо сложила върху тях разточен лист тесто и ги опекла. След това обърнала сладкиша в поднос и го поднесла на гостите. След няколко дни жителите на околните градове започнали да идват в хотела „Татен“ за да опитат новия фирмен сладкиш. Така той станал популярен и Стефани го приготвяла по този начин. След няколко години в Ламонт-Беврон, пристигнал прочут столичен ресторантъор. Толкова много харесал сладкиша, че помолил Стефани за рецептата и го включил в своето меню. Пак съвършено случайно този човек бил Луи Водабл – собственик на известния парижки ресторант „Максим“. Така и Тарт „Татен“ станал световно известен, защото ресторантът се посещавал от много чужденци. Хотел Татен приема гости и до днес. На входа му е поставена във витрина табличката, в която е изпечен първия Тарт „Татен“. Днес в различните френски ресторанти сладкишът се приготвя с ябълки, круши, праскови, кайсии, тиква и други плодове.

Необходими продукти:
За тестото:
0,5 ч. ч. ледена вода
1 ч. ч. брашно
125 гр много студено масло
1 с. л. захар
1 щипка сол

За плънката:
4 ябълки
0,5 ч. ч. захар
125 гр масло

Начин на приготвяне:
За тестото: Пресяваме брашното заедно със солта и го смесваме с нарязаното на кубчета студено масло в кухненски робот. Сместа правим на трохи, добавяме водата и много бързо замесваме тесто. Не месим много, за да не се разтопи маслото – иначе тестото няма да е нежно и топящо се в устата. (Добре е по време на месенето, да охлаждаме ръцете си в купа със студена вода или кубчета лед, след което да ги подсушим и да продължим месенето). Готовото тесто оформяме на топка, завиваме в прозрачно фолио и оставяме в хладилника, за да се охлади и стегне (за около 30-40 минути).

За плънката: Обелваме, почистваме и нарязваме на по-дебели резенчета ябълките. Разтопяваме маслото и го изливаме в тавата, в която ще печем сладкиша, като обливаме добре и стените й. Подреждаме ябълките по цялото дъно, поръсваме ги със захарта и поставяме тавата в загрята фурна – да се карамелизират. Разточваме тестото на кръг с диаметър, малко по-голям от диаметъра на тавата. Навиваме го на точилка и го пренасяме върху ябълките в тавата, като подгъваме краищата му на вътре. Готовият тарт печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 30 минути (докато се зачерви). Изваждаме и охлаждаме леко. Захлупваме тавата с чиния, по-голяма от диаметъра на тавата и много внимателно обръщаме в чинията. Сладкишът сервираме топъл, по желание със сладолед.

текст: Нина Тодорова
снимка: flickr.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)