
Един от най-популярните френски десерти Тарт „Татен“ (Tarte Tatin) се е появил през 1898 година, благодарение на разсеяността на една от сестрите от фамилията, както не е трудно да се досетите, Татен (Тatin). Стефани и Каролина живели в малкото френско градче Ламонт-Беврон, след смъртта на баща им, сестрите получили в наследство неголям хотел. Младата сестра Каролина, станала управител на хотела, а по-възрастната Стефани, която не се славила с голям ум – готвачка. Гостите на хотела много харесвали ястията на Стефани, особено нейният ябълков сладкиш. Но веднъж той се превърнал в Тарт „Татен“. Естествено, това станало съвсем случайно. Един сезон в разгара на лова в хотела имало много гости, а Стефани, която работила сама в кухнята, чудовищно много работа. Тя оставила ябълковата плънка на печката да се стопли и се заела с друга работа. Сетила се готвачката за нея когато подушила миризма на печени ябълки. Стефани бързо сложила върху тях разточен лист тесто и ги опекла. След това обърнала сладкиша в поднос и го поднесла на гостите. След няколко дни жителите на околните градове започнали да идват в хотела „Татен“ за да опитат новия фирмен сладкиш. Така той станал популярен и Стефани го приготвяла по този начин. След няколко години в Ламонт-Беврон, пристигнал прочут столичен ресторантъор. Толкова много харесал сладкиша, че помолил Стефани за рецептата и го включил в своето меню. Пак съвършено случайно този човек бил Луи Водабл – собственик на известния парижки ресторант „Максим“. Така и Тарт „Татен“ станал световно известен, защото ресторантът се посещавал от много чужденци. Хотел Татен приема гости и до днес. На входа му е поставена във витрина табличката, в която е изпечен първия Тарт „Татен“. Днес в различните френски ресторанти сладкишът се приготвя с ябълки, круши, праскови, кайсии, тиква и други плодове.
Необходими продукти:
За тестото:
0,5 ч. ч. ледена вода
1 ч. ч. брашно
125 гр много студено масло
1 с. л. захар
1 щипка сол
За плънката:
4 ябълки
0,5 ч. ч. захар
125 гр масло
Начин на приготвяне:
За тестото: Пресяваме брашното заедно със солта и го смесваме с нарязаното на кубчета студено масло в кухненски робот. Сместа правим на трохи, добавяме водата и много бързо замесваме тесто. Не месим много, за да не се разтопи маслото – иначе тестото няма да е нежно и топящо се в устата. (Добре е по време на месенето, да охлаждаме ръцете си в купа със студена вода или кубчета лед, след което да ги подсушим и да продължим месенето). Готовото тесто оформяме на топка, завиваме в прозрачно фолио и оставяме в хладилника, за да се охлади и стегне (за около 30-40 минути).
За плънката: Обелваме, почистваме и нарязваме на по-дебели резенчета ябълките. Разтопяваме маслото и го изливаме в тавата, в която ще печем сладкиша, като обливаме добре и стените й. Подреждаме ябълките по цялото дъно, поръсваме ги със захарта и поставяме тавата в загрята фурна – да се карамелизират. Разточваме тестото на кръг с диаметър, малко по-голям от диаметъра на тавата. Навиваме го на точилка и го пренасяме върху ябълките в тавата, като подгъваме краищата му на вътре. Готовият тарт печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 30 минути (докато се зачерви). Изваждаме и охлаждаме леко. Захлупваме тавата с чиния, по-голяма от диаметъра на тавата и много внимателно обръщаме в чинията. Сладкишът сервираме топъл, по желание със сладолед.
текст: Нина Тодорова
снимка: flickr.com
Още по темата
-
Златисти бухти с извара
In TASTEНеобходими продукти: 3 бр. яйца 1 ч.л. сода бикарбонат 1 щипка сол 500 мл олио ...
-
Мачкани картофи по белгийски
In TASTEНа днешната дата, през 1586 г. в Англия са пренесени от Колумбия картофите като земеделска ...
-
Спаначена крем супа „Флорентина“
In TASTEНеобходими продукти: спанак – 400 г картофи – 450 г маруля – 3-4 листа (от ...
-
Кюфтенца с маслини по гръцки
In TASTEНеобходими продукти: 1 кг. кайма (50% свинско/50% телешко) 1 филия хляб 1 картоф 2 с.л. ...
Остави своя коментар през Facebook