DSC_0688

Творби на Панчо Владигеров ще звучат в Музикферайн, Виена

04 ноември 2019

Българска рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров и творби на Игор Стравински и Антони Дворжак ще прозвучат на пети декември от една от най-прочутите музикални сцени в света – Музикферайн. Концертът на Софийската филхармония под  диригенството на Найден Тодоров ще бъде едно от най-вълнуващите културни събития за 2019 година за българите в Австрия.

sofia-Philpharmonic-550-x-342

Музикферайн е открита през 1870 г. и е дом на прочутата Виенска филхармония, с която са работили композитори като Брамс, Брюкнер и Малер.

Голямата зала е с класическа правоъгълна форма и предлага 1 744 седящи и 300 правостоящи места. Дължината й е 48,80 м, широчината – 19,10 м, а височината – 17,75 м. Класическата форма на паралелепипед е комбинирана с ясно изразени детайли, стените и тавана са ритмично разделени, цветовете и формите се редуват и преплитат хармонично. Много класации я определят като залата с най-добра акустика в света. Всяка година на 1-и януари милиони телевизионни зрители по света се наслаждават на Новогодишния концерт на Виенската филхармония, който се състои именно в Златната зала.

DSC_0688 musikverein-zal

Броени дни преди Коледа почитателите на класическата музика във Виена ще могат да чуят изпълненията на Софийската филхармония под диригентската палка на възпитаника на Виенския музикален университет маестро Найден Тодоров. Софийската филхармония вече се е изявявала веднъж на престижната сцена – през 2000 г. под диригентството на маестро Емил Табаков и със солисти Николай Гяуров, Александрина Милчева, Иван Момиров и  Мариана Цветкова. Концертът е под патронажа на съпругата на тогавашния президент Петър Стоянов – Антонина Стоянов.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)