Коледа по света

Твърде ранната Коледа има обратен ефект

17 ноември 2018

Коледните празници безспорно са едни от най-чаканите в годината, тъй като ги свързваме с редица приятни емоции. Специалистите обаче предупреждават, че понякога е възможно те да имат и обратен ефект.

Ранното коледно озвучаване в магазините например е стресиращо, защото напомня за задълженията по празниците, като купуване на подаръци и приемане на гости. Всичко, което слушаме отново и отново, може да ни подразни, но нещо в коледните песни ги прави особено натрапващи. Те ни напомнят за финансовите и емоционални притеснения по празнииците, които се водят радостни, но всъщност са изпълнени със стрес.

Коледа в пепел от рози

Д-р Питър Кристенсън, професор в колежа „Луис енд Кларк“ в Портланд, Орегон, обяснява, че Коледа е свързана с притеснения най-вече заради подаръците. Очакванията са „да прочетеш мислите на близките и да им осигуриш идеалния подарък“. Музиката се намесва в този стрес.

Анкета на Американската асоциация на психолозите установи преди време, че 61 процента от хората изпитват стрес по Коледа, като една трета казват, че през този период са много по-притеснени от обичайното.

Стресът може да се прояви физически с главоболие, високо кръвно и болки в гърдите. Той увеличава риска от болести като диабет, астма, артрит, високо кръвно, или ги влошава. Освен това хормонът на стреса кортизол може да увеличи натрупванията на тлъстини в тялото и да предизвика напълняване.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)