Тейт Модърн – едно абстрактно преживяване в сърцето на Лондон (видео)

01 февруари 2018

Планирате пътуване до Лондон? Столицата на Великобритания предлага голям избор на забележителности, за които сте чували, гледали сте фотографии, но днес ние ще насочим вашето внимание към галерията за Модерно изкуство – Тейт Модърн. Тя се намира в сърцето на града, близо до брега на река Темза и се помещава в сградата на бивша електрическа централа. Галерията предлага впечатляващо обширни изложбени пространства. Сградата е проектирана от архитекта сър Джилбърт Скот, същият който проектира и прочутите червени телефонни будки на Лондон.

Огромната сграда изпълнява своята функция на електрическа централа до 1981 г, когато е изоставена. През 2000-та година Галерия Тейт я закупува и приютява в нея едни от най-интересните колекции на съвременното изкуство.

снимка: Пламена Славова

снимка: Пламена Славова

Основните произведения, които непременно трябва да видите там са „Тримата танцьори“ на Пикасо, „Метаморфозата на Нарцис“ на Салвадор Дали, „Мерилин Диптих“ на Анди Уорхол. Галерията предлага и времeнни изложби на по-малко известни художници, противоречиви произведения и уникални арт инсталации. В горната част на галерията има два затворени в стъкло етажа, през които преминава естествена светлина. На един от тях се помещава ресторант с прекрасна гледка.

Тейт

снимка: Пламена Славова

Ако успеете да посетите Лондон до началото на април (до 2-ри април), ще се насладите и на най-забавната арт инсталация в галерия Тейт, а именно – Superflex. Създадена е от датски арт колектив и е резултат от съвместен проект между Галерия Тейт и Хюндай. Уникалната инсталация от люлки обхваща огромно покрито с мека настилка пространство, където посетителите идват да се полюлеят, забавляват, да си полежат на земята, да се социализират или просто да си четат книжка. Нестройният звук на скърцащи люлки лесно може да ви върне в детските години. Инсталацията създава вълшебно пространство запълнено с усмивки на хора от всякакви възрасти, както и магично усещане заради плавното ритмично движение на огромна сфера над главите на публиката. За  люлките може да се наложи да почакате на опашка, но си заслужава!

снимка: Пламена Славова

снимка: Пламена Славова

Затова ако посещавате Лондон, не пропускайте галерията Тейт Модерн. Входът за нея е безплатен, а усещането – незабравимо.

автор и снимки: Пламена Славова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)