hubble-images-large-wallpaper

Телескопът „Хъбъл“ навършва четвърт век (видео)

24 април 2015

НАСА отбелязва 25 години от пускането на телескопа „Хъбъл“ в Космоса. След изстрелването си през 1990 г., на борда на совалката „Дискавъри“, сателитът бързо опроверга критиците и беше в основата на много значими открития. Автоматичната обсерватория прави учените свидетели на красиви гледки от височина 563 км от Земята.

Hubble_01

„Хъбъл“ навършва четвърт век и според Кенет Карпентър, един от учените от проекта, той е надвишил очакванията на всички. „Много от напредъка в технологиите, които се случиха с телевизорите и мобилните телефони … Тези технологични подобрения се дължат на нуждата да се създадат много здрави, много евтини и много малки електронни компоненти за космически апарати като „Хъбъл“, казва Карпентър.

hubble-images-30-doradus-ngc-2060

Това не е обикновен телескоп – за разлика от всички телескопи на повърхността на планетата, „Хъбъл“ винаги има ясен изглед към далечните звезди и галактики.

Уникалната гледна точка на струващия 1,5 млрд. долара телескоп осигурява вълнуващи кадри на далечни галактики, планети, космически експлозии, даващи отговори на много въпроси, свързани с формирането на вселената и еволюцията й.

NGC2244_Hubble_1_filtered

Стартът на Хъбъл е труден. Малко след като е пуснат в космоса със совалката „Дискавъри“, учените изпадат в паника, защото основната камера на сателита няма фокус. По-късно екип космонавти стига до телескопа и оправя повредата. Тогава идва ред на успехите.

rosetteUpClose

Важно откритие на Хъбъл е т. нар. „тъмна енергия“. Това е непознат вид енергия, който е отговорен за разширяването на Вселената. Някои учени я наричат нейната „операционна система“.

Star-forming_region_S106_captured_by_the_Hubble_Space_Telescope

От 1990 г. насам Хъбъл е извършил 1,2 млн. изследвания. Неговият наследник – телескопът James Webb, ще бъде пуснат в Космоса през 2018 г.

снимки: NASA

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)