Буена Виста Соушъл Клуб – една кубинска легенда за „старата школа“

28 юни 2019

Буена Виста Соушъл Клуб – една музикална и емоционална легенда, която за секунди праща специални вибрации във сетивата… Как и защо ли? Легендите именно затова са легенди – защото са уникални и необясними. Просто се случват! А у нас остава възможността да сме щастливи, ме ги има.

Социалният клуб Буена Виста първоначално е клуб само за членове и е разположен в квартал Буена Виста (Добър изглед). Това е една Куба от “старата школа” на 40-те години на миналия век, отпреди социалистическата революция на Кастро. По онова време клубовете в Куба са сегрегирани – за бели и черни. Социалният клуб Буена Виста (Buena Vista) работи като черно общество.

Буена Виста Соушъл Клъб – митологичната формация - 1
Куба от “старата школа”

Възраждането на „Буена Виста Соушъл Клъб“ започва през 1997 г., когато американският китарист и откривател на таланти, Рай Кудър издава диск с автентична кубинска музика.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 2
„Буена Виста Соушъл Клъб“

Кудър е вдъхновен от запис на кубинския музикант Хуан де Маркос Гонзалес и заминава за Хавана, за да издири музиканти ветерани. Той изкарва от дълго забвение иконите от предреволюционния период – Ибрахим Ферер, Компай Сегундо и Рубен Гонзалес и възкресява удивителната музика на талантливите музиканти.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 3
Музикантите-ветерани

Проектът е осъществен, независимо от разликата в политическите системи. Дискът, който е издаден, носи името на популярния клуб за среща с музика и танци „Буена Виста Соушъл Клъб“. Албумът е записан само за 6 дни и съдържа 14 песни. Нито една от тях не е правена в студио, всички са записани на живо в домове или заведения. Кудър подбира двайсетина музиканти, които правят записите за компакт диска, сред които е и неговият син – едва 19-годишният Йоахим Кудър.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 4
Уникалният проект на Кудър

Публиката и критиката са изцяло завладени от невероятната смесица от американски джаз, кънтри и афро-кубински ритми. Светът се влюбва в горещите и екзотични ритми – ча-ча-ча, мамбо и румба от златните кубински години – от 30-те до 50-те години на миналия век.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 5
Публиката е във възторг

Концертните зали са изпълнени с хора, които пеят и танцуват с музикантите, повечето на преклонна възраст, а огнената Омара Портуондо нагорещява страстите докрай. Освен любовта на публиката, дискът „Буена Виста Соушъл Клъб“ получава и най-престижната музикална награда „Грами“.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 6
Препълнени концертни зали

През годините близо 40 музиканти, повечето, от които възрастни, са част от постоянно променящият се състав на „Буена Виста Соушъл Клъб“. Сред легендарните  имена се открояват Елиадес Очоа, Журайро Мирабал, Барбарито Торес и Исус Рамос от оригиналния състав на Буена Виста, а  сред най-прочутите песни са незабравимите Candela, Mandinga, El Cuarto de Tula, Quizas, Quizas и безспорно Chan Chan, превърнала се в тяхна визитна картичка.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 7
Легендарните музиканти на „Буена Виста Соушъл Клъб“

През 1999 г. известният режисьор Вим Вендерс увековечава творчеството и таланта на кубинските музиканти в едноименен филм, който носи на режисьора номинация за „Оскар“. Саундтракът към него става известен в цял свят.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 8

Посетете Куба, за да усетите един темпераментен и пленителен свят, до който си струва да се докоснеш.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)