Теодора Спасова и нейната „Инсталация в БЯЛО“

24 юли 2018

Винаги ми е приятно да се срещам не просто с дизайнери, а с истински творци, които създават уникален свят, в който всеки елемент има своя цел. Днес, с удоволствие, искам да ви разходя из концептуалния, в повечето случаи, монохромен свят на дизайнерката Теодора Спасова, която освен че създава концептулани колекции за бранда, за който работи съвместно със също толкова провокативния и инетересен Йоан Гълъбов, намира време да доразвива наученото при доц. Мариела Гемишева с ежегодни инсталации, които се обясняват сложно, но пък изглеждат впечатляващо.

Именно една такава инсталация, показана преди дни в Чешкия културен център, ни доведе днес в студиото й.

teodora_whitw_2

„Инсталация в БЯЛО“  е форма на представяне на концептуална мода извън традиционната функция на модния дизайн. Инсталацията присъства едновременно като медия и като експериментално поле за съвременната мода, където облеклото е само обект. Осезаемата липса на тялото е своеобразно изследване на взаимоотношенията между личност и облекло.

Едва ли трябва да добавяме, че е абсолютно авторска и уникална, създадена от нищото, от белия лист, от конеца… та даже и музиката е авторска и уникална, дело на Милен Апостолов – специално направена за фантазията в бяло на Теодора Спасова.

teodora_whitw
Теодора Спасова е възпитаник на Националната художествена академия, специалност „Мода” в класа на доц. Мариела Гемишева. Тя е съосновател и на международна модна марка и носител на „Златна игла“ на Българската академия за мода в категория „Млад дизайнер” за 2016 година. До този момент нейни инсталации и проекти са били представяни на Парижката седмица на модата и на различни модни подиуми в Дубай, Япония, Китай и Чехия.

Фотография: Йоан Гълъбов

оператор: Иван Цвятков
редактор: Пепа Попова-Кънева
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)