Тери Гилиъм специален гост на юбилейния „София Филм Фест“

29 януари 2016

Изключително приятна новина за всички почитатели на седмото изкуство у нас долетя преди часове от организаторите на най-големия фестивал за кино в България – „София Филм Фест“. Специален гост на юбилейното 20-о издание ще бъде едно от най-големите имена в съвременното филмово изкуство – режисьорът Тери Гилиъм.

Той ще получи Наградата на София за своя ярък принос в изкуството, като паралелно с това ще бъде показана и специална панорама с най-добрите му произведения.

Gilliam2

Американецът с британски корени едва ли има нужда от представяне, но все пак можем да споменем, че е част от легендарната комедийна група „Монти Пайтън” и създател на такива заглавия като„Монти Пайтън и Свещеният Граал”, „Кралят на рибарите”, „Бандити във времето”, „12 маймуни”, „Страх и омраза в Лас Вегас” и, разбира се, абсолютният шедьовър „Бразилия”.

Един от колосите на съвременното кино, носител на две награди БАФТА, четири от кинофестивала във Венеция, с номинации за „Оскар“ и „Златен глобус“. Ретроспективата на легендарния „Пайтън“ започва на 1 март в Дома на киното.

stefan-kitanov-osnovatel-i-direktor-na-sofiya-film-fest

„Точно преди 20 години с Британски съвет направихме първия фестивал на Монти Пайтън в Дома на киното. Специален гост беше Тери Джоунс. Стана паметно събитие. По-късно същата година Тери ми съдейства да се запозная с другия Тери от групата и да направя интервю в дома му в Лондон. Беше уникално преживяване. Да бъдеш в петвековната къща на втора на „Бразилия”, сред макети, реквизит и плакати от филмите му, не се случва всеки ден. Оттогава винаги съм мечтаел той да ни гостува. На всеки две години му пращах покани, които той отклоняваше поради заетост. Радвам се, че на 20-годишнината на СФФ Тери Гилиъм ще бъде с нас. Всъщност това е някак си естествено”, заяви с гордост създателят и директор на фестивала Стефан Китанов.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)