Тимъти Алън за България и моментите, които спират дъха

02 февруари 2016

Фотографията е изкуство за получаване на фотоснимки, където основният творчески процес се заключава в търсене и намиране на композиция, подходящо осветление и момент.

Всичко това се определя от опита и уменията на фотографа, а също и от неговите предпочитания и вкус.

Днес, искаме да ви срещнем с един от най-добрите фотографи на нашето време, който успява да запечата лицата на различни хора по света по начин, който истински вълнува.

Pic: Copyright Timothy Allen. http://www.humanplanet.com

Тимъти Алън е световноизвестен британски фотограф, който в последните години работи за документалната поредица Human Planet на BBC, няколко пъти е печелил престижния фотографски конкурс Travel Photographer of the Year. Той също е запален пътешественик, което е и причината да се срещнем с него тук – в България, в галерия „Фотосинтезис“, където ни разказа за страстта си към професията, за интереса към България, за пътуванията си до различни и необикновени места по света, за моментите, в които дъхът му е спирал, за мечтите си.

12376332_726728397429412_7841757242519057730_n

45-годишният британец прави забележителни снимки с изключителна отдаденост, които задължително носят свободния му дух като своеобразен подпис.

Британският фотограф Тимъти Алън е вероятно от малкото, които могат да ви разкажат как в студовете казахстанските заселници в Западна Монголия увиват в одеала ловните си орли, как изглеждат състезанията по препариране на животни в Илинойс, защо има нарисувани фалически символи по къщите в Бутан и кой е „Кийт Ричардс на будистките монаси“, в кое племе из Индия жените имат думата, а мъжете създават организации за правата си.

Pic: Copyright Timothy Allen. http://www.humanplanet.com

Image COPYRIGHT - Timothy Allen - http://humanplanet.com - You may NOT reproduce this image in any media format without written consent. Please contact http://humanplanet.com for syndication options.

Pic: Copyright Timothy Allen. http://www.humanplanet.com

Тимъти Алън е и фотографът, който през 2012година привлече световното внимание към паметника Бузлуджа Серията снимки на монумента носи името Forget Your Past и реално представя Бузлуджа като руина на миналото. Тимъти посещава Бузлуджа по време на снежна буря, която допълва усещането за изолация и изоставеност.

zy425_2692094

 Преди броени дни той отново бе в България, за да снима в Огражден и Родопите. Там запечатва епизоди от празничните обреди на българите и моменти от живота на хората в планината.

zy425_2691801

zy425_2691803

Най-впечатляваща е срещата му с 84-годишната баба Стоянка в Огражден планина. Тя го моли да каже името ѝ на всеки, на когото покаже снимката. Седмица по-късно снимката е видяна повече от 460 000 пъти само във Фейсбук.

zy425_2691807

Това се случва с почти всички негови снимки, защото те са резултат на неговите реализирани мечти.

Ние, от In Life, искрено му пожелаваме още хиляди изпълнени мечти, материализирани дигитално, на които да се възхищаваме.

Повече за него и работата му може да научите на сайта мувъв Facebook и Instagram, а сега вижте ексклузивното ни интервю.

 

оператор: Кунчо Поляшки
редактор: Пепа Попова-Кънева
постпродукция: Деян Дяков

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)