item_timcookbt

Тим Кук: „Технологичните компании трябва да поемат отговорност за „хаоса“, който създават“

18 юни 2019

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук предупреди, че компаниите от Силициевата долина трябва да поемат отговорност за „хаоса“, който създават. Той визира най-вече проблемите с нарушаването на личната неприкосновеност и поверителността на данните. В речта си в Станфордския университет в неделя Кук обаче не спомена конкретни имена.
“Напоследък изглежда, че тази индустрия става все по-известна с по-малко благородна иновация – убеждението, че можете да претендирате за кредит, без да поемате отговорност“, каза Кук. „Всеки ден го виждаме с всеки пробив в данните, всяко нарушение на неприкосновеността на личния живот“, коментира още той, обръщайки внимание и на речта на омразата и разпространението на фалшиви новини, които тровят обществения разговор. Кук ги определи като „фалшиви чудеса в замяна на капка кръв“.
Изпълнителният директор на Apple бе категоричен, че някой трябва да каже това: „Ако сте построили фабрика за хаос, не може да избягвате отговорността за хаоса“, предава думите му CNBC.
Това е поредното изказване на Тим Кук, в което споделя разбиранията си за сигурността на данните. Той често критикува Google и Facebook за техния подход към потребителите и личната им информация, обикновено без да ги назовава поименно. Затова пък винаги настоява, че Apple държи много на човешката неприкосновеност.
Пред студентите от Станфорд той заяви още, че цифровото наблюдение заплашва иновациите и би „спряло Силициевата долина преди да е започнала“.
„Ако приемем като нормално и неизбежно, че всичко в живота ни може да бъде обобщено, продадено и дори изтекло в случай на хакване, тогава ние губим много повече от данните. Ние губим свободата да бъдем хора“, каза Кук в началото на речта.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)