„Тиха нощ, свята нощ“ навърши 200 години (видео)

29 ноември 2018

Австрийски и американски хористи отбелязаха 200-годишнината от създаването на песента „Тиха нощ, свята нощ“, пеейки на много езици в нюйоркската църква, където тя е изпълнена за първи път в САЩ, предаде Асошиейтед прес. „Тиха нощ“ е изпълнена за първи път през декември 1818 година в австрийското градче Оберндорф. Текстът е написан от Йозеф Мор, а музиката – от Франц Грубер.

2000 (1)

Известната коледна песен бе включена в концерта на австрийския семеен хор „Крол“ и ансамбъла на лутеранската църква „Тринити“ в Ню Йорк. Изпълнителите пяха в двора на църквата – пред надгробната плоча на Александър Хамилтън (1757-1804 г.) – един от бащите-основатели и първи министър на финансите на САЩ.

2000 (2)

Австрийските хористи подеха песента на немски език, а след това ансамбълът на „Тринити“ пя на френски и испански. Накрая двата хора пяха заедно на английски език. След това концертът продължи в сградата на църквата и накрая отново имаше изпълнение на „Тиха нощ“. Църквата се намира непосредствено до Световния търговски център, но не пострада от терористичните атаки от 11 септември 2001 година.

2000 (3)

Счита се, че в тази църква песента е изпълнена за първи път в САЩ през 1839 г. от австрийския семеен хор „Райнер“. 20 години по-късно свещеникът Джон Фримън Йънг превежда първите три куплета на английски език.“Тиха нощ, свята нощ“ е една от най-записваните песни на света и беше обявена за част от австрийското културно наследство.

„Хората обичат песента заради нейната лесна мелодия и пряко послание“, каза Елизабет Фронтул от австрийския хор.

2000

„Пее се от сърце и това е причината да е толкова известна. Песента е проста и прониква дълбоко в сърцата на хората, тя носи вечното послание за мир. Това е нещо, което целият свят трябва да чуе“, добави Зигрид Пихлер, говорителка на австрийската туристическа служба в Ню Йорк.

Снимки: Apnews.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)