3951276509_a925c764af_o

Това е най-старият ресторант в света

14 май 2018

Знаете ли къде се намира най-старият ресторант в света? Основан е в Мадрид през далечната 1725 година и съществува и до днес. А Хемингуей толкова го харесвал, че дори пише за него в две от произведенията си, информира dariknews.bg.

Restaurant-Madrid-0f

Площадът „Пласа Майор“ в Мадрид е на близо 400 години. Навремето е бил арена на кървави кориди и показни процесии на испанската инквизиция, а днес площадът е любимо място за срещи. Там животът кипи, пълно е с кафенета, ресторанти и магазинчета за сувенири. Но малко туристи знаят, че там се намира най-старият ресторант в света. Почти всичко около „Пласа Майор“ е реставрирано. Калдъръмените улички са на стотици години. Именно там се намира най-старият ресторант в света „Собрино де Ботин“, което в превод означава „племенникът на Ботин“. Френското семейство Ботин са първите собственици, тяхна е била страноприемницата на това място.

IMG_2922

През 1930 година ресторанта поема семейство Гонзалез и вече трето поколение мястото е в техни ръце. Много от нещата в интериора на ресторанта са старинни оригинали, а други носят индивидуалния почерк на собствениците.

IMG_2897

През 1986 година ресторантът влиза в „Книгата на Гинес“ като най-стария ресторант в света. „Критериите бяха ресторантът винаги да е носил същото име, да не се е местил другаде и да не е бил временно затварян. „Собрино де Ботин“ отговаря на всички условия“, казва собственикът Антонио Гонзелез.

IMG_2910

Заведението, което отваря всеки ден в 13 часа, е прочуто с отличната си испанска кухня, а специалитетът му е печено прасенце. Ястието се приготвя в оригинална пещ от 1725 година, а в нея се пекат и останалите ястия. Под кухнята се намира трапезария от 1580 година, която е дори по-стара от самия ресторант.

botin-

В ресторанта редовно ходел американският писател Ърнест Хемингуей. Заведението толкова му харесвало, че го споменал в две произведения – „И изгрява слънце“ и „Смърт следобед“.

снимки: bonvoyagelauren.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)