Julian 1

Това ли е краят на WikiLeaks?! Джулиан Асандж беше арестуван в Лондон

12 април 2019

Неуловимият Джулиан Асандж най-сетне се озова в „лапите на правосъдието“. Основателят на WikiLeaks бе арестуван в еквадорското посолство в Лондон, където през 2012 г. получи убежище. Асандж се укрива от години, след като срещу него бе повдигнато обвинение в сексуално насилие в Швеция, което по-късно отпадна, но молбата за екстрадиция остана. Той се страхуваше, че целта на екстрадицията му е да бъде предаден на САЩ, където го грози много сурова присъда, заради публикуваните от него секретни данни.

julian2

Както е известно, WikiLeaks разпространиха информация, свързана с войната в Ирак, шпионските програми на САЩ, както и вътрешните имейли на Демократическата партия, разкриващи, как нейният елит иска да наложи Хилари Клинтън за кандидат-президент, саботирайки кандидатурата на Бърни Сандърс. Разпространените кадри от ареста пък показаха Асандж в неузнаваем вид – с брада, отслабнал и занемарен, по-скоро с визия на клошар, отколкото на една от най-търсените фигури в света.

Макар да се укриваше в посолството на Еквадор във Великобритания, отношенията между него и южноамериканската държава се влошиха след избирането на Ленин Морено за неин президент. Морено показваше симпатии към желанието на Великобритания да арестува Асанж. Той забрани достъпът до интернет на създателя на WikiLeaks.

Джулиан Асандж

„Близо седем години след влизането си в еквадорското посолство мога да потвърдя, че Джулиан Асанж е арестуван и ще бъде изправен пред правосъдието във Великобритания. Бих искал да благодаря на Еквадор за сътрудничеството и на полицаите за техния професионализъм. Никой не е над закона“, заяви министърът на вътрешните работи на Великобритания Саджид Джавид.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)