tom jang kung

Том Йам Кунг (Тайландска супа със скариди)

26 март 2020

На пазара излезе „Златната книга на готварството“ истинската съкровищница за всеки кулинар. С колекцията си от над 280 рецепти от цял свят, покриващи целия диапазон – от супите и салатите до десертите и дребните сладки, тази книга със сигурност ще се превърне в настолна за всеки запален кулинар. Подробна, със стегнат стил и с удивителни снимки, „Златната книга на готварството“ ще стане ваш верен спътник в кухнята.
Ето и една рецепта, включена в книгата.
Днес ще се пренесем в Тайланд:

Необходими продукти:

500 г сурови скариди
1 с. л. Зеленчуково олио
2 стръка лимонова трева, претрита в хаванче
2 корена кориандър, измити и претрити в хаванче
1 (2 см) корен пресен джинджифил, на резени
4 малки люти чушки
4 листа от лайм от сорта кайфир
5 ч. ч. (1,25 л) вода или пилешки бульон (вж. с. 34 – 35)
3 домата, на резени
125 г консервирана сламена гъба (Volvariellavolvacea), на половинки
2 с. л.
тайландски рибен сос
3 с. л.
прясно изцеден сок от лайм
1 с. л.
едро смляна джагъри захар или кафява захар
½ ч. ч. (25 г) листа от пресен кориандър

 

Обелете скаридите и отстранете синята вена на коремче­тата им, а опашките оставете. Запазете отделно главите и обвивките.В голям тиган затоплете олиото на умерена до висока температура. Сипете главите и обвивките на скаридите и оставете на котлона за 5 мин, като бъркате непрекъснато, докато обвивките станат оранжеви и силно чупливи. Прибавете лимоновата трева, корените кориандър и джинджифил, лютите чушки и листата от лайм и разбъркайте, за да се смеси всичко. Налейте водата или бульона и оставете да заври. Намалете темпера­турата от умерена до ниска и оставете да къкри леко за 20 минути.Прецедете бульона през фина цедка в чист супник.Извадете обвивките от скариди и корена кориандър. Сипете доматите, гъбите, рибения сос, сока от лайм и захарта и оставете супата да къкри 5 минути.Прибавете скаридите и ги бланширайте, докато променят цвета си – за 2 – 3 минути. Сервирайте супата гореща и гарнирана с листа от пресен кориандър.

Лаймът от сорта кайфир е дърво, което расте в много области на Югоизточна Азия. Листата му се използват за подправяне на различни ястия. Могат да се намерят пресни или в сушен вид в магазините за азиатски храни. Ако сте късметлии и попаднете на пресни листа, замразете ги за по–късна употреба.

Джагъри е нерафинирана тръстикова захар, която се използва в много части по света. Заменете я с тъмна кафява захар.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)