1280px-Harvard_square_harvard_yard

Топ Университетите на Света за 2015 година (част I)

06 октомври 2015

В началото на академичната година, през октомври, в пространството излизат класациите за най-добри Университети в света. За тези, които следят новините в тази област, в челната петица няма големи изненади, защото от няколко години традиционните Храмове на науката от Англия и Америка просто разменят местата си с по една-две позиции. Милиони жадни за знания млади хора от всички краища на света се стичат към тези места и се състезават ожесточено, за да попаднат в списъка на приетите студенти. И след като вчера ви представихме нашите първенци в това отношение, днес е ред да погледнем и зад граница.
Ето и класацията за 2015-2016 година на 
The Times Higher Education World University Rankings:

P1010673

1. Лидерството е за Harvard University (US). Това е Университетът в град Кеймбридж, близо до град Бостън, щата Масачузетс, САЩ. Харвардският университет е основан на 8 септември 1636 г. като Кеймбриджски колеж, което го прави най-старото висше учебно заведение в САЩ (макар до началото на XIX в. да е средно училище). В него работят около 5000 преподаватели и се обучават около 15 000 студенти. Библиотеката на Харвардския университет съдържа около 15,8 млн. библиотечни единици, има отделни библиотеки с редки книги и ръкописи, медицинска, китайско-японска и други библиотеки. Това е и най-голямата университетска библиотека в света. Харвард получава най-много дарения в сравнение с която и да друга образователна институция (за справка: през 2005 г. Харвард е получил дарения в размер на 25,9 милиарда долара, бел. ред.).

fonstola.ru-174083

2. Втората позиция е за Средновековната институция University of Oxford (UK). Той е най-старият университет във Великобритания, основан в град Оксфорд през 1167 година. Днес той е сред най-уважаваните и най-добрите световни висши училища, особено в областта на историческите, правните, политическите, химическите и физическите науки. Като едно от най-престижните учебни заведения в Европа и в света, Оксфорд има и един от най-селективните и с голяма конкуренция приеми за места. Това е университета, който отдава огромно значение на личните, персонални характеристики на студентите, като хоби, лични занимания, спорт, състезателност, изкуство и ги поощрява със всевъзможни извънучебни форми и клубове. Обвиненята за елитарност къв Университета в Оксфорд са по-скоро комплимент, предвид факта, че 25 Премиер-министри на Англия са завършили именно този Университет.

Massachusetts_Institute_of_Technology_7194419730

3. Третата позиция за Massachusetts Institute of Technology (US) не е изненада в днешното технологично време. Той е американски частен университет в Кеймбридж, Масачузетс, в непосредствена близост до Бостън. Основан е през 1861 г. Университетът е едно от най-елитните висши училища в света в областта на техниката и технологиите.

800px-Cambridge_Peterhouse_OldCourt

4. Четвърти в света застава University of Cambridge (UK). Това е вторият най-стар университет във Великобритания, след Оксфорд и един от най-старите в англоговорещата част на света, а днес – едно от най-престижните училища в света. Слави се със строгите си изисквания към кандидатите за следване. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км северно-североизточно от ЛондонОснован е през 1209 година от група учени, напуснали Оксфорд. Възпитаници на Кеймбридж са носители на общо 91 Нобелови награди – повече от всеки друг Университет в света. Повечето от тях са били в Кеймбридж като студенти или докторанти, а останалите са преподаватели, членове на колежите и научни сътрудници.

stanford

5. Stanford University (US), по-известен като Станфордския университет или просто Станфорд (Leland Stanford Junior University, Stanford University) е частен американски университет, окръг Санта Клара, щата Калифорния. Официално отваря врати на 1 октомври 1891 г. Намира се на 60 км югоизточно от Сан Франциско в Силициевата долина. Лиланд Станфорд, калифорнийски железопътен магнат и политик, основава университета през 1891 г. в чест на сина си, Лиланд Станфорд-младши, починал от коремен тиф два месеца преди 16-тия си рожден ден.

Кои са останалите 5 Университета в Топ 10 на света, ще разберете в част 2 на класацията ни. В нея има определено един европейски пробив, различен от Англия и… очаквайте!

текст: Валерия Симеонова
снимки: wikipedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)