on-acheve-bien-les-chevaux-1969-05-g

Топ 10 на най-вълнуващите танцови сцени в киното (част I)

18 май 2015

На големия екран има заслужаващи внимание сцени от най-различни заглавия, в които можем да се насладим на уникални танцови умения. И така, ето кои са те:

„Красиви в розово“ (Pretty in Pink) – 1986 г.
Далеч преди да нашуми като Алън Харпър от „Двама мъже и половина“, все още младият Джон Крайър провокира с една от най-атрактивните сцени в киното, опитвайки се да впечатли героинята на Моли Рингуолд в комедията Pretty in Pink от далечната 1986 г. Импровизацията му върху Отис Рединг обаче има своето обяснение и то е, че режисьорът Джон Хюс е абсолютен педант по отношение на танцовите изпълнения и очаква само и единствено усилия на 100%. Крайният резултат определено си заслужава.

„Аквариум“ (Fish Tank) – 2009 г.
Филмът разказва за живота на 15-годишно момиче, което се опитва да избяга от насилието, алкохола и дрогата с помощта на любовта си към хип-хопа. Персонажът е поверен на британката Кати Джарвис, която определено впечатлява както с танцовите стъпки, така и с актьорските си заложби, а самата лента печели любовта на критиката и публиката.

„Лятото на Сам“ (Summer of Sam) – 1999 г.
През лятото на 1977 г. Ню Йорк е тероризиран от сериен убиец с прякор „Синът на Сам“, който убива млади жени, издебвайки ги по време на любовни срещи. Времето е познато като периода на Спайк Лий, което е причината в голяма част от филма да се насладим на типичната за епохата музикална атмосфера – най-вече на фона на съблазнителния свят в дискотеките от края на 70-те.

„Уморените коне ги убиват, нали?“ (They Shoot Horses, Don’t They) – 1969 г.
Ако търсите филм, в който да усетите истинската сила на туиста, то това е перфектното заглавие. Драмата на Сидни Полак се съсредоточава върху историята на безработен американец, който се включва в танцов маратон, чийто победител ще вземе 1000 долара награда. Към персонажа на Робърт (Майкъл Сарацин) се присъединява и красивата Глория (Джейн Фонда), като двойката се впуска в едно неповторимо съревнование без край (на снимката). Тук можем да припомним и, че колекцията на Алекзандър Маккуин S/S04, представена като танцувален маратон с вдъхновяваща хореография бе вдъхновена именно от този филм.

„Бандата на аутсайдерите“ (Band a Part) – 1964 г.
Въпреки, че говорим за една от най-известните танцови сцени в историята на киното, любопитен факт е, че нито един от изпълнителите не е професионален танцьор, дори обратното – за да постигнат нужния ефект, актьорите се принудени да репетират всеки ден в продължение на месец, за да се усъвършенстват. Когато обаче говорим за участие във филм на легендата Жан-Люк Годар, усилието определено си е струвало.

(следва продължение)

текст: Митко Попов
снимка: chroniqueducinephilestakhanoviste.blogspot.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)