най-красивите коледни базари

Топ 10 на най-красивите Коледни базари (част II)

10 декември 2015

Из Европа вече блестят светлините на Коледните базари, кой от кой по-накипрен и очарователен. Най-сантименталното време в година – дните по Коледа, никога няма да са същите без хубавите места за срещи, малките къщички препълнени с лакомства и сувенири, коледни играчки, греяно вино и топли хлебчета. Светлините бликат от хилядите лампички, а коледните песни звънят от всеки щанд.
Кои са най-харесваните и прочутите Коледни базари на Европа? Ние, от IN LIFE, сме посетили повечето от тях и спокойно можем да представим своята класация, при това с претенции за обективност. След като ви разказахме за лидеритеВиенският Коледен базар пред Кметството, следван от базарите в Нюрнберг, Страсбург, Прага и Люксембург, идва ред и на останалите позиции. И така:

winchester_xmas_marke

Шестият по красота и популярност Коледен базар е Коледен фестивал и пазар на СКИПТЪН (Skipton Christmas Festival & Christmas Market) във Великобритания.
Известният коледен фестивал и пазар тази година празнува своята 20-годишнина.  Заедно с големи сергии за храна, той предлага не само пълна гама от развлечения, но и чудесна възможност да се потопите в невероятна атмосфера и да отнесете със себе си стоки на чудесни предколедни сделки.

11223974635_af0f0e3f2a_b

Седма позиция за базара в Дрезден, Германия. „Щрицелмаркт“ (Striezelmarkt) е един от най-старите базари в света. За първи път името му се споменава в документи от 15 век. Занаятчии от цялата страна се събират, за да предложат някои от най-добрите стоки, които Германия може да предложи. Регионалните специалитети включват керамика в бяло и синьо, занаятчийски предмети от рудните планини, духано стъкло от Лауша и много други. Едно от най-големите събития на базара е пристигането на три тона печени специални немски плодови кексове, след като са преминали през улиците на града под формата на парад. Всяка година през втората неделя на декември се състои и фестивалът на щолена, който привлича най-много туристи. Щоленът е традиционен немски хляб с плодове и марципан, и е доста вкусен, стига да обичате сладкиши.Базарът е до 24 декември.„Striezelmarkt“  разполага с 250 щанда, на които се продават традиционни стоки – ръчно изработена стъклария, керамика и тъкани. 

bruges_christmas

Ходи ли ви се до Белгия? Защо не! Именно базарът в Брюж печели осмо място в класацията ни.  Там Коледа също е на почит. Средновековните му площади ще ви омагьосат, а белгийската бира никак не е за подценяване. Има страхотна ледена пързалка, но ви съветваме преди да сложите кънките да се подсилите с малко шоколадови бисквитки. Между 25 ноември и 1 януари ще можете да запълните коледния списък с белгийски подаръци.

travelfinderss

Най-красивите коледни базари в Швеция са в Стокхолм и това е девето място в класацията ни. Традицията на коледните базари тук се връща в началото на XIX век. Днес, малко модернизиран, но също толкова автентичен, Стокхолм ни изненадва с коледни базари като от картичка. От малките стокхолмски къщички на централния площад можете да си купите пушени наденички, мармалади и традиционната за Швеция еленска пастърма.  Не пропускайте да опитате и традиционното шведско греяно вино с подправки- гльог.

Muc_MarienplatzChristkindlesmarkt

На десето място подреждаме  Коледният базар в Мюнхен – магия, вино и канела! Аромат на глювайн (традиционното германско греяно вино с подправки), ром и канела, на коледни курабийки, джинджифилови кексове и захаросани ябълки. Ръчно изработени играчки за елха от стъкло, дърво и плат. Формички за бисквити – снежинки, елени, елхи. Любимите коледни песнички, звънчетата на елените на Дядо Коледа. Ако виждате, чувате и усещате всичко това, а на заден план виждате впечатляващата часовникова кула на Мариенплац и огромна елха с 2500 лампички, значи се намирате на коледния базар в Мюнхен.Първият коледен базар в Мюнхен се организира някъде през 14-и век и тогава се нарича Пазара на Свети Николай. Днес столицата на Бавария е сред най-добрите места по Коледа.

Има и други прочути базари, като тези в Кьолн, в Брюксел, в Копенхаген и дори в топла Барселона. Но където и да попаднете – наслаждавайте се на най-красивото време от годината – дните в очакване на Коледа!

текст: Валерия Симеонова
снимки: web

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)