Сградата кошница в Нюарк, САЩ.

Топ 10 на най-необичайните сгради в света (част II)

27 август 2015

След като ви представихме първите пет пoзиции в класацията ни за най-ексцентричните и необичайни сгради в света, е време да продължим и с останалите. И така, готови ли сте за пътешествие?

Кривият дом в Сопот, Полша.

Кривият дом в Сопот, Полша.

Кривият дом в Сопот - вярвате или не, но тази сграда, построена през декември 2003 година, е вдъхновена от рисунките и приказните илюстрации на полския илюстратор на книги Ян Марчин Шанжер и шведския художник Пер Далберг. Любопитно е, че по първоначален план това би следвало да е съвсем нормална къща, но в даден момент собствениците решили да поемат в по-сюреалистична посока и така се появила странната постройка, напомняща на популярните преди време „криви огледала“. Цялата й площ е около 4000 кв. метра, като днес е част от търговски център.

Идеалният дворец на пощальона в Отрив, Франция.

Идеалният дворец на пощальона в Отрив, Франция.

Идеалният дворец на пощальона в Отрив - къде легенда, къде истина, този архитектурен шедьовър се счита за идеалното вдъхновение за всеки, решил да постигне мечтите си. Счита се, че е дело на беден френски пощальон на име Фердинан Шьовал, който го е построил, строейки го камък по камък в продължение на 34 години. Дължината му е 26 метра, а височината – 10, като на външен вид наподобява на индийски храм. Днес е културна атракция (и паметник на културата), като може да бъде посетен срещу билет от 7 евро.

Театъра-музей на Салвадор Дали във Фигерес, Испания.

Театъра-музей на Салвадор Дали във Фигерес, Испания.

Театъра-музей във Фигерес – една от най-знаменитите необичайни сгради в света е построена в родното място на легендарния художник Салвадор Дали в Испания. Малко преди смъртта си, той купува градския театър и го превръща в последната си безсмъртна творба – сюреалистичен комплекс, впечатляващ не само с формата си, но и с факта, че навсякъде е обсипан с яйца (считани за символа на живота от каталунския маестро). Музеят на Дали е официално открит през 1974 г., като до днес е посетен от милиони туристи по света – логично, при условие, че е задължителна атракция във всяка екскурзионна програма в областта.

Хотел Tianzi в Ланфан, Китай.

Хотел Tianzi в Ланфан, Китай.

Хотел Tianzi в Китай – сред най-причудливите хотели в света, вероятно първо място държи именно този в китайския град Ланфан, провинция Хебей. Сградата е съставени от три фигури с височина 42 метра, които символизират успеха, благополучието и дълголетието, изцяло според законите на древното азиатско изкуство Фън Шуй. Очаквано, именно с тези блага се очаква да се сдобият всички посетители в комплекса, открит официално през 2000-2001 г. и малко след това и записан в Книгата на Рекордите на Гинес като най-голямата сграда скулптура в света.

Сградата кошница в Нюарк, САЩ.

Сградата кошница в Нюарк, САЩ.

Сградата кошница в Нюарк – вероятно първото, което бихте се попитали, след като видите това архитектурно чудо, е – „защо точно кошница“?! Истината е, че за това има логичен отговор и той е, че това е главната квартира на компанията Longaberger Basket в Нюарк, щата Охайо, която се занимава с производство на… вероятно се досетихте и сами. За строителството й са били нужни цели 2 години и сумата от 30 млн. долара, като много ескперти се опитали разубедят собственика Дейв Лонгебержер да промени плановете си, но той останал категоричен. Иначе площта й е 180 000 квадратни метра, което ни кара да си мислим колко ли точно продукти биха се побрали вътре…

Снимки: Panoramio.com

Текст: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)