БМВ3 - BMW 3 er

Топ 10 на най-продаваните автомобили на всички времена – част 1

15 юни 2019

Допреди няколко десетилетия, да притежаваш личен автомобил у нас бе въпрос по-скоро на лукс и финансови възможности, без значение от марката. Както можем да предположим, в редица други страни по света, това съвсем не бе така и дори и в средата до края на миналия век, колите винаги са се търгували повече като абсолютна необходимост. Можете ли обаче да предположите коя е най-продаваната марка автомобили в историята въобще?!

Наскоро британското списание Autocar състави класация на най-масовите коли през годините, отчитайки статистики за продажбите от общо 60 различни марки. Представяме ви челната десетка.

Oldsmobille Cutlass (1961-1999) – 11,4 милиона

oldsmobille cutlass

За съжаление, една от най-славните марки някога не успя да просъществува до 21 век и прекрати производството си през 1999 г. Въпреки това, името й остава в историята благодарение на някои от най-сериозните нововъведения в автомобилостроенето. Тя първа залага на разпределителната капачка на запалването и хромираните детайли, на полуавтоматичната трансмисия (1937 г.) и усъвършенстваната му версия – пълноценният автоматик Hydra-Matic (1940 г.).

След Втората световна война технологичното развитие на компанията продължава с изключително успешния V8 Rocket с висока степен на сгъстяване и мощност 135 к.с., представен през 1949 г. Благодарение на него Oldsmobile триумфира в NASCAR, което изстрелва продажбите в небето.

BMW 3er (1975-днешни дни) – 13.3 милиона

bmw3_02

Говорейки за немски коли и традиционната им здравина и стабилност, няма как да не се сетим за прословутия баварец и особено „тройката“, която се превръща в еталон за спортен седан още с първото си поколение. През годините моделът винаги е бил в челото по продажи, а през миналата година станахме свидетели и на седмото поколение на 3er.

Hyundai Elantra (1990-досега) – 13.4 милиона

hyundai elantra

В България корейската марка никога не е била толкова популярна, както на запад, макар и в последните години да успя да превземе до известна степен и родния пазар. Същото важи и за модела Elantra, който обаче изненадващо или не, има доста фенове със съотношението си между качество и цена.

Renault Clio (1991- днешни дни) – 14.6 милиона

renault clio

Виж, ситуацията с френския производител е на точно обратния полюс, както е принципно и с френските коли като цяло. Конкретно моделът Clio е един от най-успешните й въобще, не само у нас, но и навсякъде, за всички времена. Петото поколение на модела съвсем наскоро бе представено на салона в Женева и в края на годината вероятно ще подобри още повече статистиките си.

Honda Civic (1972-досега) – 17.3 милиона

2019 Honda Civic Type R

Моделът се появява на бял свят още през далечната 1972 година и досега е наредил японския производител сред най-големите в света. Преди броени месеци Civic се класира на четвърто място сред най-продаваните модели, а за следващата генерация ще се наложи да почакаме до 2021 година.

Виж ВТОРА ЧАСТ!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)