Най-красивите коледни базари -Weihnachtsmarkt in Stuttgart, Schillerplatz

Топ 10 на най-прочутите Коледни базари (част I)

09 декември 2015


Кои са най-харесваните и прочутите Коледни базари на Европа? Ние, IN LIFE сме посетили повечето от тях и спокойно можем да представим своята класация, при това с претенции за обективност:

DSC_0120

Първата позиция безспорно е за Коледния базар пред Rathaus /Кметството/ във Виена.  Всяка година на красивия площад пред готическата сграда на Кметството се провежда най-бляскавия, романтичен и неповторим коледен базар. Паркът се преобразява, а дърветата се обличат в светлини… Вълшебство! Коледно вълшебство! Малките дървени къщички, подредени в стройна редица преливат от ръчно изработени коледни играчки, захарни бонбони и пръчки, джинджър сладкиши, вкусни вурстчета и димящ пунш. Всяка година над 3 милиона посетители идват тук в предколедните дни, за да се насладят на неповторимата еуфория от светлини.

DSC_0007

Традицията на Коледния базар пред кметството се корени дълбоко в историята и се провежда от векове, но в този си вид той е от 30 години. И днес празнува. За първи път голямата елха носи цветовете на френското знаме, в знанк на съпричастност към трагичните събития в Париж от ноември.

nuremberg

Вторият Коледен базар в класацията ни е този в Нюрнберг. Германският град всяка година подрежда един от най-харесваните и посещавани коледни базари на площад „Хауптмаркт“. Той е един от най-старите в страната и съществува още от началото на XVII век. Коледният пазар продължава 4 седмици и се посещава ежегодно от над 2 млн. души от най-различни краища на света.

DSC_0054
Над 180 палатки с червено-бели покриви предлагат най-различни стоки – от традиционните лакомства – коледни меденки и хляб със сушени плодове, до различни сладкиши, играчки, сувенири, играчки за елха. За тези, които са попремръзнали, бродейки по улиците на стария град, специално се вари глитвайн и се пекат наденички.
Хората се струпват най-вече около „Красивият фонтан“ (ХIV век), скулптура, издигната в центъра на площада. Представлява пирамида от 40 внушителни фигури – герои от древността и Средновековието, философи, евангелисти и други известни личности. Търговските павилиони са украсени също толкова богато с гирлянди и светлини. Всеки от тях е жива приказка, обсипан с коледни символи, детските играчки, предмети на местните майстори занаятчии, червени сърца, изработени от плюш, плат или от сладко тесто, и, разбира се, с безброй Дядо Коледовци, Снежанки и джуджета. Най-щастливи естествено са децата, които категорично отказват на родителите си да пропуснат дори един павилион и опитват почти от всичко. 

tzoo.blog_.ChristmasMarkets.Strasbourg.091015-960x480

Коледният базар в Страсбург е трети в класацията ни и е най-големия и най-стария такъв във Франция. Столицата на провинция Елзас е очарователна и неповторима в Коледните дни. Провежда се пред величествената катедрала „Света Богородица“. За над 400 години градът посреща ежегодно посетители по повод неговия „Кристкинделсмарик“. Красиво направената коледна декорация, фигурките от Рождеството и традиционните деликатеси (хлебчета с подправки, греяно вино и гъши дроб) пълнят окото навсякъде, като базарът всяка година избира и отбелязва различна държава.  Базарът продължава до 31 декември.

Prague-xmas-market-1024x720

Четвъртият Коледен базар в класацията ни е  този в чешката столица Прага. Огромна коледна елха стои в центъра на площада в старата част на града и е фокус на празничните забави. Тук освен феерията от светлини, можете да откриете и прекрасни декорации от прочутото чешко стъкло, богати сергии, които продават всичко от бохемски кристал до чешки марионетки, кукли на конци и всякакви лакомства – от печени сладкиши до джинджифилови сладки.

IMGP8031

Коледен базар Люксембург се нарежда на пета позиция в класацията ни. . Великото и странно Херцогство, както нарекохме вече Люксембург, дава своя принос в настроението на Централна Европа със своя бляскав Коледен базар. Люксембург е истински интересна компилация от немски традиции и дисциплина, френска кухня и маниери, белгийско-фламандска архитектура и една… подчертана собствена гордост.

IMGP8039

IMGP7962

Прихванал от романтиката на немските градове, Люксембург представя на своите жители и гости изключителен Коледен базар, примесен с френски шик и много, много настроение! Той прилича на малка бляскявя и ювелирна кутия зя бижута!

(следва продължение)

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Харесвай тази страница :)