1024px-Sydney_opera_house_side_view

Топ 10 на световните архитектурни творения (част II)

02 юли 2014

Продължаваме класацията на IN LIFE за Топ 10 на великите творения на човешката фантазия,  красивата креативност на архитектурната мисъл и божествената  красота на съзиданието. След първите пет световни архитектурни творения – ето и продължението на класацията, консултирана от архитекти, без специалните претенции за изчерпателност и без градация в подредбата:

1024px-Sydney_opera_house_side_view

6. Операта в Сидни

Сградата на Операта на Сидни е открита на 20 октомври 1973 г. и е сред емблемите на целия австралийски континент. Нейният автор – архитектът Йорт Утсон, е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света „Прицкер“.  Той посвещава 9 год. от живота си на това дело. Строежът на зданието започва през март 1959 г. Няколко години по-късно  датчанинът се оттегля шумно, след като няколко подкрепяни от правителството архитекти решават да променят проектирания интериор. Още 7 год. след това операта се довършва. След завършването на сградата през 1973 г. Йорт Утсон така и не отива в Сидни, за да види своето произведение на архитектурното изкуство. През юни 2007 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Операта има около 1000 помещения, които включват 2 големи зали за оперни спектакли и концерти, 5 театрални, 5 репетиционни зали, 4 ресторанта, 6 бара и безброй магазинчета за сувенири. В сградата се представят театрални, балетни, оперни и други музикални продукции. Тя е седалище на Операта на Австралия, на Театъра на Сидни и на Симфоничния оркестър на Сидни.

10253930_489938894441698_8279860141433649878_n

7. Заводът за преработка на отпадъци във Виена

Това е една уникална сграда и със сигурност най-красивият завод за боклуци в света, който се намира във Виена  и едно от култовите творения на уникалния гений, световен мислител, творец, хуманист и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Той е посветил целият си живот на природата, на възможната симбиоза с нея в материалното общество, в което ние живеем (и той самият е живял). Преди години, когато управлението на Виена е започнало строителството на завод за отпадъци, незабавно са поверили проекта и дизайна на известния си архитект. Нагласите на обществото са в подкрепа на иновациите и креативността и кой по-достоен автор би могъл да има този проект, от най-големия посланик на екологичното мислене за времето си. И Хундервасер го реализира. Проектът е  красив, различен, пъстър, единствен, замислен с много зеленина и със златни сфери в завършека на всяко тяло, сякаш за да ни подскаже, че Слънцето, Луната, планетите и Вселената са над всичко, над материалните ни и потребителски състезания.

Metropolitan_Cathedral_of_Bras_lia_httpamericasouthandnorth.wordpress.com

8. Катедралата в Нова Бразилия

Иконата на бразилската архитектура Оскар Нимайер, оставя вдъхновяващо наследство на мечтаещ визионер. Нимайер е автор на знакови за родината си обществени сгради, сред които Катедралата в Бразилия. В една септемврийска сутрин през 1956 г. новоизбраният президент на Бразилия Жуселину Кубичек посещава лично вече известния архитект с покана да му помогне за изграждането на нова, разположена в географския център и така балансираща регионите столица на Бразилия, която да замени югоизточната крайбрежна столица Рио де Жанейро. Нимайер, заедно с Лусио Коща  работят в екип по мащабния проект – едва за няколко месеца Коща проектира градоустройството, а Нимайер – множество обществени, търговски и жилищни сгради. Градът е официално открит през 1960 г. Новата столица Бразилия е поле за приложение на теориите на модернизма – носещи се над земята обеми, подкрепени от стройни колони, разделение на функциите – труд, обитаване, отдих и обществено обслужване, огромни площади и обществени пространства.

fallingwater

9. Къщата на водопада

Fallingwater е името на една много специална къща, която е построена върху водопад. Дело е на световният архитектурен гений  Франк Лойд Райт – прочут американски архитект, интериорен дизайнер, теоретик и основоположник на т. нар. органична архитектура, разкриваща свойствата на естествените материали и органично вписваща се в околния ландшафт. Автор на над 1100 проекта – къщи, офиси, църкви, училища, мостове, музеи и други – 532 от които са реализирани в рамките на 70-годишната му кариера и 409 съществуват и до днес. Творчеството му включва освен това, проектиране на десени, изкуство от стъкло, лампи, сребърни предмети и графично изкуство. В допълнение той е плодовит писател, лектор и философ. Автор е на 20 книги и безчет статии, изнася лекции из САЩ и Европа. Франк Лойд Райт е считан за един от най-великите архитекти на 20 век., а според Architectural Record  и според нашата класация Къщата на водопада е сред най-значителните архитектурни творби в света за последните 100 години..  Тя веднага става известна, а днес е национална историческа забележителност,  която се посещава от хиляди туристи. Това е дом извън реалните представи, той не е стъпил на солидни основи, а се простира върху 30 м. водопад. След първите публикации за тази къща, всички са били покорени от нея.  Тя е проектирана като къща за почивка през уикендите на сем. Кауфман през 1934 г.

burj_khalifa_aka_burj_dubai-wide

10. Бурж Халифа

Бурж Халифа, известен преди откриването си като Бурж Дубай, е небостъргач в Дубай, Обединените арабски емирства, който със своята обща височина от 828 m е най-високата конструкция, строена някога.  Строителството му започва на 21 септември 2004 година, а сградата е официално открита на 4 януари 2010 година. Тя е част от новоизградения комплекс Даунтаун Дубай, разположен в близост до главния търговски квартал на града. Проектът на Бурдж Халифа е изготвен от американското бюро Скидмор, Оуингс и Мерил, като главен архитект е Ейдриън Смит, а главен конструктор - Уилям Бейкър.  Главен изпълнител е южнокорейската компания Самсунг. Дизайнът на Бурдж Халифа е базиран на комбинираните геометрични компоненти, характерни за ислямската архитектура. В дизайна на сградата има включени архитектурни и културни елементи, характерни за региона. Y-образната основа е идеална за хотелски и жилищни сгради, тъй като чрез нея се постигат максимален брой стаи с външен изглед и максимално оползотворяване на слънчевата светлина. Сградата се състои от три компонента, разположени около централно ядро. С нарастване на височината, в страничните компоненти са направени тераси, така че страничните компоненти стават все по-тесни до върха. Най-отгоре се показва централното ядро, върху което е поставена кула.

снимки: wikipedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)