оскари

Топ 10 на филмите с най-много Оскари (част II)

23 февруари 2015

Kакто във всяко едно състезание, има и радост, и сълзи, и печеливши, и губещи. Изненадите често са налице във всяка от посоките – както явни фаворити да се окажат с празни ръце след шоуто, така и други да триумфират с цял куп Оскари, доминирайки над всички други. Днес ще продължим да ви разказваме кои са следващите пет филма с най-много отличия от Академията в историята на киното.

Gigi (9)
Още един мюзикъл, който се радва на значително признание от страна на Академията – през 1959 г. продукцията на Винсънт Минели грабва цели 9 награди, вкл. за най-добър филм, режисура, сценарий, музика и т.н. Любопитно е обаче, че това не помага особено на лентата, която в днешно време отдавна е потънала в забрава, въпреки рекорда си.

„Последният император“ (9)
Един от най-прочутите италиански режисьори в света на киното – Бернардо Бертолучи също има своя незабравим миг. Той е на шоуто през 1988 г., когато историята му за последния китайски император Пу И е наградена с 9 статуетки от Академията, вкл. за собствената му работа като режисьор и за най-добър филм.

„Английският пациент“ (9)
Неостаряващата любовна приказка на Антъни Мингеля неслучайно се счита за един от най-красивите филми на 20 век. Военната драма триумфира в общо 9 категории на церемонията през 1997 г., в това число и за най-добър филм, режисьор и поддържаща женска роля на Жулиет Бинош, но същевременно оставя и горчив привкус, след като Ралф Файнс губи спора за отличието от Джефри Ръш.

„Най-добрите години от нашия живот“ (8)
Логично, в средата на миналия век, покрай Втората световна война се произвеждат редица заглавия, засягащи тази наболяла тема. Сред тях е и драмата на режисьора Уилям Уайлър (същият, който покъсно създава и „Бен Хур“), разказваща историята на трима американски ветерани, които осъзнават как събитията на фронта са ги променили изцяло. Лентата печели 8 статуетки през 1947 г., като един от актьорите – Харолд Ръсел е отличен и с почетен приз за вдъхване кураж на военните в САЩ по време на сраженията.

„Оттук до вечността“ (8)
И още един военен романс с впечатляващ триумф – „Оттук до вечността“ разказва за група военнослужещи от американска база в Хавай в месеците, преди нападението над Пърл Харбър от страна на Япония. Очаквано, лентата на Фред Зинеман е приета повече от радушно в САЩ и на 26-та церемония по връчването на Оскарите през 1954 г., печели в 8 категории от общо 13 номинации (филм, режисура и дори поддържаща мъжка роля на музикалната легенда Франк Синатра).

текст: Митко Попов
снимка: Listal.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)