vertical-factories-in-megacities-tianshu-liu-linshen-xie-evolo-skyscraper-2017-designboom-818-818x600

Топ 5 небостъргача на 2017 година

03 декември 2017

Топ 5 стърчащи над земята кули! Интересна класация, нали? Световноизвестният сайт за дизайн, архитектура и изкуство designboom представи годишната си класация за най-впечетляващите небостъргачи на земното кълбо. В нея са включени идейни разработки и такива, които са в процес на изграждане.  Вижте:

№1 – Вертикални фабрики  /на водещата снимка/
Тianshu liu и linshen xie получиха второ място за своя дизайн в състезанието за небостъргач Evolu 2017. Предложението за „вертикални фабрики“ се занимава с проблема с пренаселеността в големи „мегаполиси“ и ето защо дизайнерите предвиждат фабрики, разтворени на малки парчета, които могат да бъдат подредени заедно във високи структури. Проекта ще се реализира в Манила, Филипините, поради възможността да използват биологичните отпадъци като възобновяем ресурс.

KPF-architects-lotte-world-tower-seoul-south-korea-designboom-02-818x1061

Световна кула KPF в Сеул

 № 2 – Световна кула  KPF в Сеул
През април, „шахматната кула“ на КPF, отвори врати  за обществеността в Сеул след шест години на строеж. 123-етажният небостъргач сега е най-високата сграда в Южна Корея и петата по височина в света. Заострената структура се превръща в сребърно стъкло и бял лакиран метал. Кулата ще бъде домакин на смесица от офис площи, хотели, магазини и множество културни и търговски програми. На обща височина от 555 метра, тя предлага непрекъсната гледка към хоризонта и се очаква да привлече над 50 милиона посетители годишно.

mad-architects-proposal-for-renovation-of-montparnasse-tower-paris-designboom-2-768x512 
№3 – Кулата Монпарнас в Париж

Още по темата: Кулата Монпарнас ще се превърне в огледало на Париж /видео/

Проектът на MAD арх студио спечели конкурса, за да преобрази стърчащата сива сграда в Париж в огледало на френската столица.

oiio-the-big-bend-skyscraper-new-york-longest-building-in-the-world-designboom-01

№4 Големият Биг Бен в Ню Йорк
През март, архитектурното студио Оiio замисли „най-дългата сграда в света“ под формата на огъващ се небостъргач за Ню Йорк. Дизайнът е предложен за 57-та улица на Манхатън, основна пътна артерия, която е разположена сред все по-голям брой супер-високи структури.

 Още по темата: Първия U-образен небостъргач в света в Манхатън

aedas-zhuhai-hengqin-headquarters-complex-dragon-towers-china-designboom-1800

№ 5 – Zhuhai Гуанджоу, Китай

През юни Айдас студио разкри плановете за втора фаза на комплекса „zhuhai hengqin headquarters“. Сградата е вдъхновена от … дракони! Тя ще се изгради в южната провинция на Китай Гуанджоу,  известна със своите голф курорти, тематични паркове и крайбрежни острови. Комплексът е разположен в непосредствена близост до мост, който свързва Китайския континент с Макао, с изглед към някои от най-големите казино курорти. Схемата включва две високи офис кули, както и серия от магазини, зали и развлекателни заведения. Смелия дизайн на кулата  припомнят образ, който символизира щастието в древната китайска митология.

по статията работи: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)