1303_Station_5757

Топ 10 университети за 2016 година, Част 2

25 септември 2016

След като ви представихме водещата петица от Топ Университетите на света за 2016-2017 година, сега да видим и останалите, които се наредиха в челната десятка.  След лидерството на Оксфорд, следван непосредствено от Калифорнийския институт  и след него Станфорд, Кембридж и Технологичния Университет в Мазачузетс, идва ред и на втората част от десетката. И така:  

P1010673

6. Шеста позиция е за Harvard University (US).Това е и „голямото падение“ в класацията, след като миналата година той бе на първо място. Това е Университетът в град Кеймбридж, близо до град Бостън, щата Масачузетс, САЩ. Харвардският университет е основан на 8 септември 1636 г. като Кеймбриджски колеж, което го прави най-старото висше учебно заведение в САЩ (макар до началото на XIX в. да е средно училище). В него работят около 5000 преподаватели и се обучават около 15 000 студенти. Библиотеката на Харвардския университет съдържа около 15,8 млн. библиотечни единици, има отделни библиотеки с редки книги и ръкописи, медицинска, китайско-японска и други библиотеки. Това е и най-голямата университетска библиотека в света. Харвард получава най-много дарения в сравнение с която и да друга образователна институция (за справка: през 2005 г. Харвард е получил дарения в размер на 25,9 милиарда долара, бел. ред.).

Princeton_University_5686848

7. Princeton University (US), щата Ню Джърси, САЩ. Университета е член на Бръшляновата лига (Ivy League), той е един от най-престижните в света. Създаден е през 1746 под името Колеж на Ню Джърси. Преименуван е на Принстънски университет през 1896.

Imperial-College-London

8. Imperial College London, Великобритания. Той е престижен британски университет, специализиран в областта на науката, инженерството, медицината и бизнеса. Редовно застава сред трите най-големи университети в Обединеното кралство след Оксфорд и  Кеймбридж. Imperial College е член на Ръсел група на най-добрите британски университети и групата на елитни британски университети G5 в областта на науката и технологиите.

ETHZ_Main_Building_Large

9. Swiss Federal Institute of Technology (ETH Zurich), Швейцария. За всички, които считат за изненадваща тази позиция, следва да споменем, че това е водещо учебно заведение в областта на инженеринговата, научната, технологична и математическа мисъл на Европа. Той е неразделна част от Швейцарския федерален институт по технология на домейн (Domain ETH) и е  на пряко подчинение на Федералния департамент по икономическите въпроси, образование и научни изследвания на Швейцария.

1303_Station_5757

10. University of Chicago, US. Университета на Чикаго е частна институция, какво е  основана през 1890 г. Тя приема малък брой студенти –  5844. Възпитаниците му имат уникален рейтинг сред работодателите в последствие, защото устоите на образованието се спазват много ревностно. Попадането му в челната десятка на света е доказателство за успеха.

12049633_684337135001872_1674230616649327438_n

И през 2016 г. в челната десетка на класацията преобладават американски и британски университети. Единственото висше училище от континентална Европа сред първите десет е Швейцарският федерален институт по технологии (ETH Zurich), който се класира 9-и. Голямото падение е за Харвард, който не сам издаде лидерството, а се нареди на 6-та позиция. Изненада в класацията е Университет Чикаго.   Оксфорд за поредна година доказа, че вековната история дава своите резултати и е безспорният лидер! Резултатите сочат, че класацията от 10 до 20 място също е доминирана от американски и британски университети. 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)