climber-flariton-boulder-happy.adapt.885.1

Топ 5 на най-щастливите градове в Щатите

20 ноември 2017

Навярно не можем да си купим щастие, но се оказва, че можем да го измерим. Авторът на National Geographic Дан Бътнер наскоро се кооперира с Галлъп за проучване, с което да се установят най-щастливите градове на света, използвайки показатели, вариращи от здравословно хранене и финансова сигурност до ваканционно време и стоматологичните прегледи. Ето и петте най-високи оценки за американски градове.

1. Боулдър, КОЛОРАДО

PHOTOGRAPH BY RONAN DONOVAN

PHOTOGRAPH BY RONAN DONOVAN

За номер едно щастлив град в Щатите, град Боулдър, спокойно можем да кажем, че е намерил своя баланс.  Този закътан в подножието на Скалистите планини град, се класира на много нива.

„Привлекателността на Боулдър е в нещо повече от „дебелата кожа“, пише Бътнер в ноемврийския брой на National Geographic. „Освен, че е университетски град, дестинация  за приключения и убежище за елитни спортисти, той създава най-високото ниво на благосъстояние на своите обитатели.“

Като добавим към всичко това и чарът на малкия град с приятен климат, става разбираемо защо Боулдър повежда класацията.

2. Санта Круз – Уотсънвил, КАЛИФОРНИЯ 

PHOTOGRAPH BY NICK LUST PHOTOGRAPHY, GETTY IMAGES

PHOTOGRAPH BY NICK LUST PHOTOGRAPHY, GETTY IMAGES

Първото от двете калифорнийски места в топ пет, е районът Санта Круз-Уотсънвил, който печели високи оценки почти във всяко отношение. Разположен по протежение на брега в залива Монтерей, Санта Круз и съседният Уотсънвил са плажни градове с невероятна природа. Умереният климат означава плодородие и в Санта Круз-Уотсънвил се намира органичното сърце на устойчивото земеделие в Калифорния. (Най-голямата част от ягодите в страната се отглеждат тук). Те са множество и различни сортове, могат да се закупят на крайбрежната Santa Cruz Beach Boardwalk -  110-годишен морски парк, който разполага с влакче, въртележка и други училищни изкушения.

3. Шарлотсвил, ВИРДЖИНИЯ

PHOTOGRAPH BY ROBERT LLEWELLYN, GETTY IMAGES

PHOTOGRAPH BY ROBERT LLEWELLYN, GETTY IMAGES

Като исторически дом на Томас Джеферсън и Университета на Вирджиния, Шарлотсвил има какво да предложи на всички фронтове. Това е очарователен град с бръмчащи ресторанти и барове, старинни магазини и младежка енергия на студентите от UVA. Тук има и много история с Джефърсъновия „Монтичело“ и домовете на Джеймс Медисън и Джеймс Монро, намиращи се близо един до друг.  Градът се слави и с прекрасна околност: Националният парк Shenandoah и планинската верига Сините Хребети, примамват туристите и велосипедистите, а лозята и винарските изби, които се простират над подвижните подножия, са една алтернативна покана за всеки любител на природата.

4. Форт Колинс, КОЛОРАДО

PHOTOGRAPH BY JEREMYISWILD, GETTY IMAGES Форт Колинс, Колорадо е един от градовете вдъхновили дизайна на главната улица на Дислиленд в Щатите.

PHOTOGRAPH BY JEREMYISWILD, GETTY IMAGES
Форт Колинс, Колорадо е един от градовете вдъхновили дизайна на главната улица на Дислиленд в Щатите.

По-малко от час северно от Боулдър, е градът, който има честта да служи като вдъхновение за най-щастливото място на Земята: оригиналната Main Street САЩ в Дисниленд е моделирана по историческите витрини в Стария град на Форт Колинс. Това западно наследство се смесва с по-модерните влияния на Държавния университет в Колорадо, за да създаде жизнена градска култура с артистичен привкус.  Форт Колинс е и дом на ненадмината бира. Спестихме най-доброто за последно, а именно- заниманията на открито. Сгушен в подножието на Скалистите планини, с планини от една страна и огромна прерия в друга, Форт Колинс предлага туризъм, ски, катерене, колоездене и почти всичко, което може да ви направи щастливи.

5. Сан Луис Обиспо, Калифорния 

cyclist-san-luis-obispo-happy.adapt.885.1

Когато испанският свещеник Джуниперо Сера през 1772 г. търси място, за своята пета мисия в Калифорния, той идва в тази област – и останалото, както се казва, е история. Оттогава Сан Луис Обиспо изпълнява обещанието си да бъде спокойно място за живеене. Градът се намира на половината път между оживените центрове на Лос Анджелис и Сан Франциско, но Сан Луис Обиспо (SLO) има различно темпо. Животът на SLO, както се нарича, извлича най-доброто от местната красота (има хълмисти хълмове, пясъчни дюни и невероятни плажове на кратко разстояние с кола) и бонуси (отглеждането на собствена зеленчукова продукция е норма, а лозята допълват идилията на красивите хълмове). Кой би могъл да желае нещо повече?

Източник: National Geographic 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)