здраво сърце

Топ 5 на суперхраните за здраво сърце

13 май 2018

Сърдечните заболявания са един сериозен проблем в днешния свят, тъй като могат да могат да бъдат много опасни за живота ни. Включването на здравословни храни в ежедневното ни меню е една от най-добрите възможности за предотвратяване на проблеми със сърцето. От The Mysterious World предлагат списък с 5 суперхрани за здраво сърце.

512_1

5. Домати

Доматите могат да ви помогнат да намалите риска от сърдечни заболявания. Те съдържат ликопен, който е фитохимикал, даващ яркочервения цвят на доматите. Медицинските изследвания са установили, че ликопенът може да бъде полезен за здравето на сърцето. Балансираното хранене на богати на ликопен домати може да намали нивото на увреждане на ДНК в кръвните клетки. Ликопенът също е с ниско съдържание на калории.

Храненето с домати може да предотврати образуването на тромбоцити. Ролята на тромбоцитите в кръвта е да разпознават увредените кръвоносни съдове и да образуват тромби, за да се избегне кървене. Доматите са една от най-добрите храни, за да се намали този риск.

Доматите са богати на калий, който е важен елемент за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Доматите същевременно са с ниско съдържание на натрий. Това може ви помогне да намалите ефективно кръвното налягане.

512_2

4. Черен шоколад

Тъмният или черен шоколад съдържа един от важните флавоноиди, наречени флаваноли. Те имат мощни антиоксидантни свойства, които помагат на организма да се бори срещу увреждането на клетките и понижават кръвното налягане.

С умерена консумация на черен шоколад може да бъде намалено нивото на лошия холестерол и да повиши нивото на HDL холестерола (добрия холестерол). По този начин парченцата тъмен шоколад ще ви помогнат да избегнете риска от някои сърдечни заболявания.

Тъмният шоколад съдържа още биоактивно растително съединение, наречено полифеноли. Това съединение може да защити сърцето ви, като поддържа кръвоносните съдове здрави и понижава кръвното налягане.

512_3

3. Орехи

Орехите са едни от най-полезните ядки. Редовната им консумация може да подобри здравето на сърцето ви. Орехите съдържат Омега-3 мастни киселини и L-аргининови аминокиселини. Тези елементи помагат срещу образуването на съсиреци в кръвта и поддържат артериалните стени здрави.

Можете да намалите нивото на холестерола, като консумирате орехи по-често. Те помагат да се намали риска от активиране на тромбоцитите.

Орехите са богати на калий, магнезий и калций. Тези елементи ще помогнат за намаляване на кръвното налягане.

512_4

2. Боровинки

В резултат на метаболизма, тютюнопушенето, алкохола и медикаментите, в тялото ни се образуват свободни радикали. Прекомерното им образуване може да повреди артериалните стени. За да се справите със свободните радикали, добавете боровинките към вашата диета, тъй като те са богати на антиоксиданти. Те предпазват клетките от увреждане и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Яденето на боровинки ще понижи нивото на лошия холестерол. Високото ниво на LDL холестерола е една от основните причини, които водят до сърдечно-съдови заболявания.

Ежедневната консумация на боровинки може да понижи кръвното налягане и да поддържа добро състоянието на артериите. Боровинките са богати на антоцианини и фибри, които също помагат срещу сърдечно-съдовите заболявания.

512_5

1. Авокадо

Авокадото е чудесен източник на мононенаситени мазнини. Те помагат да се намали нивото на лошия холестерол. Ето защо, консумацията на авокадо може да намали риска от инфаркт и инсулт.

Плодът е богат на калий, който понижава кръвното налягане. Авокадото съдържа още Омега-3 мастни киселини, които също съдействат предпазването от сърдечни заболявания.

Авокадото е източник и на каротеноиди и витамин Е, които помагат да се подобри здравето на сърдечносъдовата система.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимки: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)