recipe_image0_540x405_146481227565

Торта „Бъз и къпина“

20 май 2018

След сватбана на британския принц Хари и актрисата Меган Маркъл тортата с бъз стана особено популярна, днес ви предлагаме вариация по темата:

за блата:
140 г печени солени лешници
140 г захар
80 г брашно
10 г бакпулвер
80 мл олио
4 яйца
1 щипка сол

за крема:
400 г заквасена сметана
300 г цедено кисело мляко
100 г бял шоколад
10 г бурбонска ванилова захар
200 мл сироп от плодове на бъз
1/2 пакетче желатин

за желето:
200 мл вино „Фраголино“ (пенливо бяло вино)
150 мл сироп от плодове на бъз
200 г замразени къпини
1 пакетче желатин

Начин на приготвяне:

Лешниците за блата се смилат в блендер.

Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с половината захар, докато побелеят.

Към тях се добавят олиото, лешниците, брашното и бакпулверът, и се разбива.

Белтъците се разбиват със солта, прибавя се останалата захар и отново се разбива, докато се получи сняг. Белтъчната смес се прибавя на няколко пъти към тестото и внимателно се разбърква.

Форма за торта с подвижно дъно (с диаметър от 24 см) се покрива с пергаментова хартия. Тестото за блата се изсипва в нея и се пече до готовност в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Охлажда се, след което се заравнява и се реже на 2 еднакви блата.

Шоколадът за крема се разтопява на водна баня.

Сметаната и цеденото мляко се смесват със сиропа от бъз, ваниловата захар и разтопения шоколад.

Желатинът се накисва в 50 мл студена вода, и се загрява в микровълнова фурна. Разбърква се с част от крема, след това се прибавя към останалия крем, като се бърка енергично.

Тортата се сглобява, като се редуват блатове и крем, и накрая се завършва с крем.

Виното за желето и сиропът от бъз се загряват за кратко, след което съдът се дърпа от котлона.

Добяват се къпините и се разбърква.

Желатинът се накисва в 60 мл студена вода и когато набъбне, се загрява в микровълнова фурна.

След това се прибавя към къпините.

Желето се охлажда на стайна температура и когато се сгъсти достатъчно, се разпределя върху крема.

ортата се оставя в хладилник поне за 4 часа. Изважда се внимателно от формата, нарязва се и се сервира.
 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)