Tenerina-ciliegie-3

Торта Тенерина с череши

11 юли 2018

Необходими продукти:
черен шоколад – 170 г за топене
масло – 85 г
прясно мляко – 20 мл стайна температура
захар – 130 г, кристал
яйца – 2 бр.
брашно – 45 г , бяло
сол – щипка
ванилия екстракт – 1 ч.л.
череши – 150 – 160 г пресни

Вижте още: Суши торта

Начин на приготвяне:
Фурна – 170 градуса. Тортена форма с ринг, покрита с хартия за печене и с диаметър 20 см. Стените на формата се намасляват с масло и се напудрят с брашно. Формата се изтупва от остатъците от брашно. Черешите се почистват, отстраняват се костилките, разполовяват се и се оставят настрана до ползването им.

В касерола с дебело дъно се поставя шоколадът и маслото. Загряват се на умерен котлон, докато се разтопят. Може да се поставят и разтопятна водна баня. След като са готови, се свалят от котлона и се прибавя прясното мляко и се разбърква до хомогенна смес. Оставя се настрана до ползването му.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разпенват с щипката сол, след това се прибавя и половината захар. Разбиват се на плътен сняг. Оставят се настрана. Жълтъците се разбиват с другото останало количество захар до побеляване. Към тях се прибавя и шоколадовата смес на порции при непрекъснато разбиване с миксера на слаба степен. Получава се лека кадифена смес. Прибавя се и брашното и се разбива на слаба степен на миксера само докато се приеме. Накрая се прибавят и белтъците на три порции, като сместа се разбърква с шпатула. Цялата смес се изсипва във формата, заглажда се. Отгоре се подреждат черешите. Пече се на 170 градуса за около 40 мин. Фурната не се отваря по време на печенето, за да може да се образува хубаво коричка.

Влажността на сладкиша е по-суха по края на стените му, а в центъра остава мек и влажен, така че поставена дълга клечка ще трябва да излезе с полепнали трохи по нея. Охлажда се напълно и след това се отваря рингът и се изважда сладкишът.

Разрязва се на тортени парчета.

източник: „Изкушения от кухнята“ – Илиана Балканска
снимка: labaitadeidolci.it

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)