Торта Шварцвалд

Торта Шварцвалд

15 януари 2015

Торта Шварцвалд е може би най-известната немска торта. Състои се от шоколадови блатове, сметана и обилно количество череши. В някой страни я приготвят с вишни. Традиционно блатовете и черешите се напояват с Kirshwasser, което представлява дестилиран ликьор от череши, като в Австрия използват различни видове ром. За германците използването на черешов ликьор е задължително, тъй като без него не се приготвя традиционната Schwarzwald торта. Името на тортата произлиза от планината Шварцвалд, където се произвежда прословутата черешова ракия или ликьор. Сладкарят Йозеф Келер се провъзгласил за „откривателят“ на тортата, когато през 1915 г. я поднася в Cafe Agner, в покрайнините на Бон, северно от Шварцвалд. През 1949 г. тортата влиза в листата на 13-то място от най-известните германски торти и оттогава тя е една от най-популярните по света.

Необходими продукти:
700 гр. вишни от вишновка без костилки
750 ml сметана
1 шоколадов блат за торта
1 пръчка канела
100 г захар
1 шоколад
1 супена лъжица царевично нишесте

Начин на приготвяне:
Блатът се разрязва на три тънки пласта. Вишните се изцеждат и се оставя 150 ml вишновка. Царевичното нишесте се разбърква с малко от вишновката, така че да се получи каша. Останалата вишновка се слага да заври, заедно с 30 гр. захар и пръчицата канела. След като заври канелата се изважда и се прибавя кашата от нишесте. Когато вишновката отново заври се добавят вишните, като се оставят 10-тина за украса и се бърка до сгъстяване. Сваля се от котлона и се оставя да изстине. Сметаната и останалата захар се разбиват в купа. Намазва се първият блат със сметана. Върху сметаната се подрежда половината от вишните и се поставя вторият блат. Същото се повтаря върху втория блат. Поставя се и третият блат, който се залива с останалата вишновка. Тортата се покрива отгоре и отстрани с останалата сметана. С шприц се правят няколко розички и върху всяка една се поставя по една вишна. Пространството между тях и стената на тортата се покрива с рендосания на ситно шоколад.

снимка: rwarna.wordpress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)