Тоталният хит от години La Macarena може да спаси човешки животи

04 юни 2018

Песента La Macarena може да спаси човешки животи, увериха испански учени, цитирани от Франс прес, информира БТА. Те препоръчват да се съобразим с ритъма на този стар летен хит, когато правим сърдечен масаж.

Песента на „Лос Риос“, излязла през 1990 г., не само е популярна в целия свят, но и дава верния ритъм за сърдечен масаж – спешна процедура, свързана със 100-120 притискания в минута. Това бе потвърдено с изследване на учени от Автономния университет в Барселона, обхванало 164-ма студенти, изучаващи медицина.

Тоталният хит от години La Macarena може да спаси човешки животи

Тоталният хит от години La Macarena може да спаси човешки животи

Те били разделени на три групи. Всички участници трябвало да правят сърдечен масаж върху манекени в разстояние на две минути. Най-добри резултати постигнали онези, които ползвали метроном, регулиран да отброява 103 удара в минута с помощта на апликация върху мобифон – 91 на сто от тях поддържали правилния ритъм. Той бил поддържан също от 74 на сто от участниците, на които било казано да следват темпото в песента La Macarena. Едва 24 на сто от участниците, които правили сърдечен масаж, без да ползват ориентири и без да са получили предварителни инструкции, поддържалия правилния ритъм.

„Онези, които слушаха La Macarena, започваха веднага сърдечния масаж, докато слушащите ударите на метронома го правеха с известно закъснение“, отбеляза Енрике Кареро Карденал от екипа.

Резултатите от изследването бяха представени на конференцията на Европейското дружество по анестезиология в Копенхаген.

снимка: libertaddigital.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)